نقد و بررسی اندیشه و مطالب جوئل اوستین در چارچوب مسیحیت کتاب مقدسی (اُرتدوکسی)
نقد و بررسی اندیشه و مطالب جوئل اوستین در چارچوب مسیحیت کتاب مقدسی (اُرتدوکسی)
برای بررسی بیشتر خدمات جوئل اوستین باید بین اندیشه و الاهیات مسیحی او و کتاب ها و مطالب او تفکیک قائل شد. هرچند این کار تا حدّی دشوار و در مواردی نشدنی است.
جوئل اوستین را بیشتر مردم می شناسند و کلیپ های انگیزشی او در فضای مجازی دست به دست می شود و کتاب ها و مطالبش به صورت رایگان در اینترنت به زبان فارسی فراوان است.
او به عنوان کشیش مسیحی بطور مدام در کلیسای لِیکوود (Lakewood) موعظه می کند و محور پیام های او روی انجیل کامیابی، روانشناسی مثبت اندیشی، قانون جذب، رهایی از ضعف های شخصیتی و معرفی انسان قدرتمند خلاصه شده است.
در مورد زندگی شخصی او، به چیزی اشاره نمی کنم چرا که با جستجویی کوتاه در اینترنت می توان به زوایای پنهان و آشکار او پی برد. بیش از ۱۰۰ عنوان کتاب از جوئل اوستین که برخی از آن ها جزو پرفروشترین کتابهای جهان هستند، منتشر شده است. کتابهای وی به زبانهای مختلف جهان ترجمه شده است. اولین کتاب او با نام «بهترین زندگی شما» در سال ۲۰۰۴ منتشر شد و در صدر فهرست کتابهای پرفروش نیویورک تایمز قرار گرفت. در سال ۲۰۱۵ محبوبترین و پرفروشترین کتاب جوئل با عنوان «قدرتِ من هستم» به سرعت در جهان منتشر شد. در این کتاب به قدرت واژهها و صفاتی که در بین دو کلمۀ «من» و «هستم» هست اشاره میکند و با این دو واژه به بازسازی انسانِ سقوط کرده و گناهکار می پردازد. در ایران کتاب های او ترجمه و منتشر شده و خوانندگان زیادی را به خود جذب کرده است. عناوین کتابهایی که از وی در ایران ترجمه و به چاپ رسیده است، عبارتند از: «قدر خودتان را بدانید»، «قدرت من هستم»، «زندگی در صلح»، «آرامش در پرتوی ایمان»، «خالی شدن از احساسات منفی»، «۱۰ قانون موفقیت»، «دنیای درون»، «رهایی از افکار محدود کننده»، «قدرت کلام»، «زندگی بدون وابستگی»، «رؤیاهایتان را به یاد داشته باشید»، «منظم شوید»، «افراد مناسب»، «زمان مناسب»، «کلمات شما به واقعیت تبدیل میشوند»، «درخواست بزرگ داشته باشید»، «زندگی لذتبخش»، «زندگی شاد»، «سرانجام کار» و «هر روز پنجشنبه است» و غیره.
نوشته ها وسخنرانی های او برای تقویت و بازسازی ضعف و شخصیت انسان مفید هستند ولی انعکاس صد در صد خوبی از تعالیم حقیقی کتاب مقدس را در بر ندارد. به عبارت ساده تر ممکن است نمادی از یک انسان خوب را ترویج و تحلیل نماید ولی خروجی و نتیجۀ این کتاب های انگیزشی، یک مسیحی باورمند را خلق نمی کند. چرا که ما اعتقاد راسخ داریم که تنها و تنها کتاب مقدس قادر است که انسانی نوین خلق کند. کتاب مقدس یک بستۀ کاملی است که ما را به واقع بینی و واقع گرایی یعنی رئالیسم حقیقی سوق می دهد. چیزی که در کتاب های جوئل اوستین وجود ندارد.
واقع گرایی مسیحی و کتاب مقدسی اصل مهمی در ایمان مسیحی ماست و از ما می طلبد که باید به نوشته ای کامل از آن بپردازیم که در حوصلۀ این یاداشت کوچک نمی گنجد.
اما نقد های جدی که از طرف محافل اوانجلیک (محافل مسیحیان اصیل انجیلی) به او می شود از قرار زیر است ومن فقط به آن ها اشاره ای کوتاه می کنم و قضاوت را به شما واگذار می نمایم:
1- جوئل اوستین به اندازۀ کافی از تعالیم کتاب مقدس برای مشکلات مردم استفاده نمیکند. او دربارۀ بیشتر بخشهای کتاب مقدس، در رابطه با گناه و توبه حرفی نمیزند و بیشتر، داستانهایی دربارۀ کسانی که در سختیهای بزرگ، پیروز شدهاند و چیزهایی که به دست آوردهاند صحبت میکند. موعظۀ اوستین در روزهای یکشنبه، آن هم با سبک سخنرانی و حرکات حساب شده و نمایشی وی، بیشتر به همایش روانشناسی اعتماد به نفس شبیه است تا موعظۀ صد در صد کتاب مقدسی.
2- جوئل اوستین ترویج دهندۀ انجیل کامیابی است. نظام باوری این جنبش بر اساس چیزی است که آن را الاهیات رفاه (Prosperity theology) می نامند. دکترین اصلی این جنبش عبارتست از این که ثروت و سلامتی دو هدف اصلی در زندگی انسان است که از طریق اعتراف مثبت (Positive Confession) به دست می آید. اما این تفکر، تمام حقیقت کتاب مقدس نیست و ما را از اندیشۀ واقع گرای کتاب مقدس دور می سازد.
3- تبدیل کتاب مقدس و اندیشۀ مسیحی به فنومن های روانشناسی از رکن های مهم تعلیم آقای اوستین است. ما باید در این جا به این موضوع اذعان داریم که مخالف دخالت پدیدۀ روانشناسی در مسیحیت نیستیم و حتی ورود آن را مفید می دانیم. در این مورد کسانی مانند کشیش ریک وارن و دکتر نیل اندرسون کارهای مفیدی دارند که از طریق روانشناسی کمک می کنند تا به مسیحیان واقع گرا تبدیل شویم.
4- برخی از مخالفان او، او را مرد ثروتمندی می شناسند و برخلاف تصویری که از سادهزیستی یک فرد روحانی و کشیش انتظار میرود، او در خانهای به وسعت ۵۰۰۰ مترمربع، به ارزش ۱۰ میلیون دلار زندگی می کند و دارای زندگی لاکچری است و این مخالفان به این گونه زندگی او معترض هستند. از دیدگاه این افراد، او مردی رفاهطلب است که راه پول درآوردن را خوب میداند و در واقع به نوعی تجارت مشغول است. دارایی او چند سال پیش، از ۶۰ میلیون دلار بیشتر بوده است و کلیسای وی سالانه بیش از ۷۰ میلیون دلار درآمد دارد. در دنیایی که بی عدالتی و عدم توزیع عادلانۀ ثروت وجود دارد، نمی توان کلام خدا را وسیله ای برای تجارت و کسب درآمد دانست. در بارۀ صحّت آمار و اعداد، هیچ گونه اظهار نظری نمی کنم.
قابل ذکر است که این الاهیات پس از جنگ جهانی دوم عمدتاً در میان فرقههای خاص مسیحی آمریکا رواج یافت و به خصوص از ۱۹۸۹ به بعد با توجه به کتب و برنامههای تلویزیونی واعظینی چون (کِنِث هِیگین Kenneth Hagin) ، بنیهین (Benny Hinn) و جوئل اوستین (Joel Osteen) محبوبیت پیدا کرد. با این حال اکثر فرقههای رسمی مسیحیت، و از جمله کلیساهای انجیلی و بسیاری از کلیساهای پنتیکاستی و مسیحیان راست دین، چنین تفکری را بدعت و مغایر کتابمقدس و مردود می شمارند. حتی گروهی آن ها را شعبده بازهای مسیحی و مذهبی تلقی می کنند.
نوشتۀ پژوهشگر وب سایت پرپاسخ: استاد علی خیراندیش
دریافت لینک کوتاه این نوشته:
کپی شد! |
مقاله ی جالبی بود، خیلی همیشه برام سوال بود چرا کتابهای ایشون در ایران به راحتی چاپ میشه در حالی که انجیل اصلی نه،
خیلی دوست دارم اگر در مورد کتاب اسکاول شین هم مقاله ای بر اساس تعالیم کتاب مقدسی بنویسید.
ممنونم.
در پاسخ به درخواستی که از تیم ما کرده بودید باید بگوییم که مقاله ای نیز در بارۀ کتاب اسکاول شین در وب سایت موجود است که در زیر لینک آن را برایتان ارسال می داریم:
https://porpasokh.com/?p=19455
در ضمن بابت تشویق های دلگرم کنندۀ شما کمال تشکر را داریم.