نویسنده و تاریخ نگارش کتاب اعمال رسولان
در این کتاب بر عکس رسالات پولس که مستقیماً به نویسنده اشاره می کند، آثاری از نام نویسنده به چشم نمی خورد. استعمال ضمیر شخصی «من» در شروع این کتاب، نشان گر آن است که خوانندگان اولیۀ این کتاب، نویسنده را می شناختند. از همان ابتدا، از این کتاب و سومین انجیل به عنوان آثار لوقا نام برده شده است.
تاریخ نگارش
این کتاب با زندانی شدن پولس در روم به مدت دو سال، خاتمه می یابد (اعمال رسولان ۲۸: ۳۰). به همین دلیل عقیدۀ عمومی بر آن است که زمان نگارش این کتاب با زندانی شدن پولس یعنی سال ۶۳ میلادی هم زمان است، زیرا با توجه به این که بخش بزرگی از کتاب به داستان زندانی شدن پولس اختصاص دارد (بابهای ۲۱- ۲۸)، اگر چنان چه کتاب، پس از این تاریخ نوشته شده بود، بعید به نظر می رسد که نویسنده از ذکر نتیجۀ رأی دادگاه خودداری کرده باشد.
لوقا
از لوقا اطلاع چندانی در دست نیست. از کولسیان ۴: ۱۱و ۱۴ چنین به نظر می رسد که لوقا غیر یهودی باشد؛ که در این صورت در بین نویسندگان کتاب مقدس او تنها نویسنده ای خواهد بود که غیر یهودی بوده است.
تاریخ نگار معروف کلیسا، «یوسیبیوس» معتقد است که لوقا اهل انطاکیه بوده: «رمزی»، یکی از دانشمندان معاصر و متخصص رسالات پولس، عقیده دارد که لوقا اهل فیلیپی بوده است.
لوقا معروف است به این که شخصی بوده تحصیل کرده و با فرهنگ. او به زبان و فرهنگ عبری و یونانی تسلط داشته است. شغل او طبابت بوده است.
اولین جایی که در مورد او مطلبی می خوانیم، آن جاست که او پولس را از «تروآس» به فیلیپی می آورد. لوقا به مدت ۶ سال در کلیسای نوبنیاد فیلیپی مقام رهبری داشته است. از آن پس او پولس را در سفرهایش همراهی می کرده است (اعمال رسولان ۱۶: ۱۰؛ ۱۶: ۴۰؛ ۲۰: ۶). در این آیات، ضمیر اول شخص جمع «ما» زیاد به کار رفته که صحبت از حضور لوقا می کند.
برگرفته از کتاب راهنمای کتاب مقدس از انتشارات شورای کلیسایی 222
دریافت لینک کوتاه این نوشته:
کپی شد! |