نقد و بررسی اندیشه و مطالب فلورانس اسکاول شین در چارچوب مسیحیت کتاب مقدسی (اُرتدوکسی)
نقد و بررسی اندیشه و مطالب فلورانس اسکاول شین در چارچوب مسیحیت کتاب مقدسی (اُرتدوکسی)
در ایران اسکاول شین با کتاب چهار اثر معرفی شده و این کتاب، اولین بار با ترجمۀ روانِ گیتی خوشدل در ایران ترجمه شد. ولی بسیاری از واژه های روحانی آن تغییر داده شده است. این کتاب از پیوند چهار اثر این نویسنده به وجود آمده است.
مطالب اسکاول شین به درستی و امانت به فارسی ترجمه نشده و مترجمان فارسی آن، به اجبار یا به اختیار معنی بسیاری از واژه ها را تغییر داده و کلمات دیگری نتیجه گرفته اند. به عنوان مثال واژۀ روح القدس، به شهود تبدیل شده است.
اساساً فلورانس اسکاول شین کیست وچه می گوید؟
اسکاول شین قبل از این که نویسنده باشد یک نقاش است و هم چنین عضو فرقۀ عرفانی اندیشۀ نوین (New Thought) که از عرفان های نوظهور قرن ۱۹ می باشد.
نهضت اندیشۀ نوین (و اندیشۀ عالی تر) نهضتی روحانی است که در اوایل قرن نوزدهم در ایالات متحده در هم ادغام شدند. پیروان آن، اندیشۀ نوین را جایگزین اندیشۀ باستانی و خرد و فلسفه که از خواستگاه های گوناگون مانند فرهنگ های یونان باستان، روم، مصر، چین، تائوئیسم، وِدا، هندو و بودا انباشته شده و سیستم های اعتقادی مرتبط آن ها می دانند و در درجۀ اول به تعامل بین فکر، باور، آگاهی ذهنی انسان و تأثیرات این ها در درون و فراتر از ذهن انسان باور دارند.
بسیاری از پیروان اندیشۀ نوین در قرن 19 و 20 اگر چه هیچ خط انتقال مستقیم قابل ردیابی نیست، ادعا می کردند که نسل مستقیم این سیستم ها هستند.
نهضت اندیشۀ نوین بر اساس آموزه های متفکر قرن نوزدهم به نام فینیاس کویمبی است. کویمبی یک شفا دهندۀ خودخوانده و شاگرد شخصی به اسم مسمر بود که یک هیپنوتیزور بود. کویمبی معتقد بود که بیماری در بدن از ذهن سرچشمه می گیرد و بنابراین بیماری های بدن را می توان با “حقیقت” غلبه کرد. او چنین اعتقاد داشت که اگر ذهن از افکار بد خود اصلاح شود، بدن از بیماری ها و مشکلات خود شفا می یابد.
مری بیکر ادی، بنیان گذار مذهب کریستین ساینس، بیمار کویمبی بود و برخی از ایده های او در الاهیاتش ریشه دارد. او این ایده را به اشتراک گذاشت که بیماری در بدن، ناشی از مشکلات در افکار فرد است. یکی دیگر از شاخههای نهضت اندیشۀ نوین که عمدتاً از طریق نوشتههای کویمبی گسترش یافت، قانون جذب است، که اساساً چنین باور دارد که فکر میتواند چیزها را به وجود بیاورد و با فکر کردن به موفقیت یا ثروت به شخص با استعدادی، تبدیل میشوید. ایدئولوژی تفکر نوین مستقیماً با آموزه های کتاب مقدس مخالف است.
از جمله باورهای اصلی پیروان اندیشه نوین، این ادعاست که «هویت واقعی انسان، الهی است». در درون این دروغ، اصلی را می بینیم که شیطان به انسان گفت: با شناخت نیک و بد «شبیه خدا خواهی شد» (پیدایش 3: 5). شیطان بر اساس میل انسان برای رسیدن به الوهیت و تسلط بر سرنوشت خود، به انسان متوسل شد. جنبش «اندیشۀ نوین» بر همین اساس برای مردم جذاب است و پیروانش را با دروغ پتانسیل الهی خوشحال می کند. واقعیت این است که بیماری بدن نتیجۀ سقوط خلقت است. گناه آدم باعث مرگ و زوال جهان شد (پیدایش 2: 17؛ رومیان 5: 12).
ما مخلوقاتی هستیم که بخشی از خلقت می باشیم و بنابراین هرج و مرج وارد شده به طبیعت توسط گناه نیز بر بدن طبیعی ما تأثیر می گذارد. ما مستعد ابتلا به ویروسها، جراحات، پیری، بیماریهای خودایمنی، اختلالات ژنتیکی و هورمونی، بدشکلیها و مرگ هستیم، همۀ این ها به دلیل ورود گناه به دنیای کاملی است که خدا در ابتدا برای ما فراهم کرده بود (پیدایش 3: 17-19؛ رومیان 8: 19-22). از این نفرین گریزی نیست و هر فردی را که تا به حال زندگی کرده است، به هر طریقی تحت تأثیر قرار می دهد. با وجود درد و بیماری که در طول زندگی خود متحمل می شویم، وعدۀ خدا برای رستگاری از طریق عیسی مسیح، امید ما است (مزمور 16 :5-11؛ رومیان 5: 2؛ کولسیان 1: 27).
اعتقادات این نهضت به طور خلاصه شامل موارد زیر است:
1- خدا یا هوشی “نامتناهی، برترین، جهان شمول و جاودانه” است.
2- الوهیت به نوعی در درون هر فرد ساکن است و در نتیجه همۀ موجودات روحانی هستند.
3- عالی ترین اصل روحانی این است که یکدیگر را بی قید و شرط دوست بداریم…و یکدیگر را آموزش و شفا دهیم. و
4- حالات ذهنی ما به صورت تجلیات روحانی در می آید و به تجربیات ما در زندگی روزمره تبدیل می شود.
باید بگویم کتاب چهار اثر وجود خارجی ندارد بلکه مترجم فارسی کتاب، از جمع آوری چهار کتاب کوچک خانم شین این ترجمه را بیرون داده. بعد ها خانم نسرین صابری وخانم طباطبایی ترجمۀ دیگری ارایه نمودند که این جانب از چگونگی نثر آن ها بی اطلاع هستم. چون فقط ترجمۀ گیتی خوشدل را خوانده ام.
کتاب اول “بازی زندگی و راه این بازی” در سال 1925 منتشر شد. شین در این کتاب زندگی را در واقع همان چیزی می داند که در ذهن ما می گذرد یعنی زندگی حاصل اندیشۀ ما است. شین معتقد است که اگر با آن بجنگیم با ما می جنگد و اگر با آن به خوبی برخورد کنیم، نتیجۀ خوبی می گیریم.
کتاب “کلام تو عصای معجزه گر توست” در سال ۱۹۲۸ تألیف شده است. این کتاب و کتاب ”نفوذ کلام” که در سال ۱۹۵۹ تألیف شده بیشتر به موضوع اهمیت و تأثیرگذاری کلام در زندگی ما اشاره می کند. در حالی که برای ما مسیحیان، این نفود کلام خدا است که اهمیت دارد. ایمان از شنیدن و نفوذ کلام خدا در ما شکل می گیرد. با این که نزدیک به 3 دهه اختلاف میان زمان تألیف دو کتاب وجود دارد اما کتاب ها کاملاً در یک راستا هستند. کتاب “مخفی توفیق” در سال ۱۹۴۰ چاپ شده و بیشتر به تمثیل های مختلف و در زمینه های گوناگون از تجربیات مراجعین به خانم شین نوشته شده و از تجربیات فرقه ای وشخصی خود می گوید.
هر آنچه را آدمی احساس یا به روشنی مجسم کند، بر ذهن نیمه هوشیار اثر میگذارد و مو به مو در صحنۀ زندگی ظاهر میشود. (اسکاول شین)
اصولاً هر مرضی حاصل ذهنی ناآرام است. (اسکاول شین)
دو جملۀ فوق از مطالب ایشان می باشد. در این تحلیل هیچ رگه ای از آموزه های مسیحی دیده نمی شود و حتی از آن ها نمی توان استنتاج روانشناسی کرد، چون با دکترین فرقه ای هماهنگ است که خلاصۀ آن تعلیم تناسخ است و کاملاً ژانری فکاهی دارد.
نکتۀ دیگری در تعالیم خانم شین وجود دارد که همانا قانون جذب و قانون کارما است!
”به این ترتیب میتوانید دستآوردهای مختلف را به سمت خود جذب کنید. شما هرگز آهن ربا را نگران یا مضطرب نمیبینید. پس درمورد آنچه میخواهید واضح و روشن باشید و ایمان داشته باشید و سپس به وجود خواهد آمد. این قانون، قانون بیتفاوتی است. همۀ ما در زندگی به این مطلب رسیدهایم که موفقیت بازۀ زمانی خاص خودش را دارد و اغلب زمانی که کمترین انتظار را داریم بیسروصدا به دستش میآوریم.” ( اسکاول شین)
یکی از تعالیم ایشان قانون جذب یا راز است. فرضیۀ قانون جذب می گوید با تصور هر چیز و تقویت احساس مثبت نسبت به هر چیز، می توانید آن را جذب کنید و اگر وجود نداشته باشد، می توانید آن را خلق کنید. قانون جذب بزرگترین خرافۀ عصر ماست و ریشههای فلسفی آن به انسانگرایی بدون خدا برمیگردد. شکل جدیدی از عرفانهای نوظهور است که اعتقاد به لوازم آن اشکالات اساسی ایمانی را به دنبال دارد. البته ما مسیحیان منکر تأثیر افکار مثبت بر جان و روان نیستیم و کتاب مقدس نیز به آن اشاره دارد اما صرف تجسم افکار نمی تواند در خارج از فکر خلق یا جذب کند. قانون جذب سابقۀ هزاران ساله در سحر و جادو دارد و به نام قانون تشابه در بین جادوگران شناخته می شود.
در مورد اثبات ناپذیری قانون جذب و غیر علمی بودن آن منابع زیادی وجود دارد که شما با جستجو می توانید از این مطالب استفاده کنید.
درپایان توصیۀ این جانب این است که نوشتۀ خانم اسکاول شین برای خواندن مفید است ولی در آن ها نمی توان اندیشه های ناب کتاب مقدس را بیرون کشید. چرا که از یک زیر بنای فرقه ای با سبکی هنرمندانه بنا شده و با در نظر گرفتن این که ایشان نقاش ماهری نیز هستند، توانایی به تصویر کشیدن زیبای کلمات را نیز دارند. به حدّی که خود من هم از خواندن کتابش لذت بردم ولی هیچ بافتی از واقع گرایی مسیحی در آن نیافتم که در کارزار زندگی مسیحی مفید باشد.
نوشتۀ پژوهشگر وب سایت پرپاسخ: استاد علی خیراندیش
دریافت لینک کوتاه این نوشته:
کپی شد! |