دفاعیات ایمان

مسیحیت چیست؟ 5- کتابهای مقدس مسیحیان کدام است؟

رای بدهید

مسیحیت چیست؟

5- کتابهای مقدس مسیحیان کدام است؟

دوست گرامی، اکنون به سوال شما در مورد کتابهای مقدس مسیحیان پاسخ خواهم داد. به طوری که می دانید از زمان قدیم یهودیان و مسیحیان «اهل کتاب» نامیده می شدند و در واقع این عنوان بسیار شایسته و به جا می باشد. زیرا که یهودیان و مسیحیان علاقۀ عمیق خود را به حفظ و حراست کتاب مقدس خود ثابت کرده اند.

کتابهایی که مسیحیان آنها را «مقدس» می دانند کدامند؟ کتاب مقدس مسیحیان شامل 66 کتاب می باشد که در یک جلد جمع آوری گردید و مجموعاً کتاب مقدس خوانده می شود. کتاب مقدس دارای دو قسمت به نام عهد عتیق و عهد جدید می باشد.

اکنون دربارۀ این دو قسمت به طور جداگانه بحث خواهیم نمود:

1- عهد عتیق

این قسمت شامل 39 کتاب جداگانه است که تمام آنها به عنوان کتاب مقدس مورد قبول یهودیان و مسیحیان می باشد. این کتابها به زبان عبری توسط نویسندگان مختلف در دورۀ بیش از هزار سال به رشتۀ تحریر در آمده اند. پنج کتاب اول به نام تورات و یا کتابهای پنجگانه معروف هستند. مطالب این پنج کتاب توسط موسی و عدۀ دیگری که به وسیلۀ خدا هدایت می شدند از مدرک قدیمی جمع آوری و نوشته شد. اولین کتاب پیدایش نام دارد با شرح آفرینش جهان توسط خدا شروع می شود و دربارۀ آدم وحوا و نوح و طوفان سخن می گوید. همچنین برای ما نقل می کند که ابراهیم چگونه به فرمان خدا وطن خود را در عراق بود در حدود دو هزار سال قبل از میلاد ترک می کند و به فلسطین یعنی سرزمینی که خدا وعد داده بود به او بدهد رفت. این کتاب زندگی اسحاق و یعقوب و یوسف را که به وسیلۀ برادرانش به غلامی در مصر فروخته شد و بعداً وزیر فرعون گردید شرح می دهد. چهار کتاب دیگر تورات را بیان می کند که خدا چگونه به موسی قدرت عطا فرمود تا قوم اسرائیل که از نسل دوازده فرزند یعقوب (اسرائیل) بودند رهبری نماید و چگونه در حدود 1300 سال قبل از میلاد آنان را از مصر بیرون آورده و به سرزمین فلسطین هدایت نمود. این کتابها همچنین شامل تمام قوانین است که خدا در کوه سینا توسط موسی به قوم خود اسرائیل عطا فرمود.

بعد از تورات چند کتاب تاریخی وجود دارند که شرح می دهند چگونه قوم اسرائیل تحت رهبری یوشع بن نون فلسطین را فتح می کند و چگونه خدا سموئیل نبی را می فرستد تا حدود سال 1000 قبل از میلاد داود را به پادشاهی اسرائیل تدهین نماید. این کتابها به ما می گویند که داود هم پادشاه بود و هم نبی چگونه تمام دشمنان خود را شکست داد و چگونه پسرش سلیمان معبدی برای عبادت خدا در اورشلیم بنا کرد. بعد از سلیمان، کشور به دو قسمت تقسیم شد و فرزندان او بر قبیلۀ یهودا در اورشلیم حکمرانی کردند تا بالاخره اورشلیم در سال 586 قبل از میلاد به وسیلۀ سپاهیان پادشاه بابل فتح شد. بسیاری از یهودیان اسیر گشته به عراق و ایران برده شدند و بعد از پنجاه سال کوروش شاهنشاه ایران بابل را تسخیر نمود و یهودیان اسیر را تشویق و هدایت نمود تا به اورشلیم برگردند و معبد خدا را که ویران شده بود مجدداً بنا نمایند. آنان اینکار را انجام دادند ولی بعد از 586 قبل از میلاد دیگر پادشاهی از نسل داود بر یهود حکمرانی نکرد زیرا فلسطین تحت تسلط بیگانگان بود.

بعد از کتابهای تاریخی عهدعتیق کتابهای اشعار قرار دارند که از آن جمله اند: کتابهای ایوب، مزامیر، داود، امثال سلیمان و غیره. سپس به شانزده کتاب به قلم انبیا مختلف می رسیم که از جمله اند: اشعیا، ارمیا، حزقیال، دانیال، میکاه،زکریا و ملاکی. غالب این انبیا بین سالهای 800 تا 200 قبل از میلاد در یهودیه زندگی می کردند. چنین به نظر می رسد که بعد از ملاکی نبی (تقریباً 430 قبل از میلاد) تا زمان ظهور یوحنای تعمید دهنده در حدود 26 میلادی خدا پیامبر دیگری نفرستاده است.

2- عهد جدید

تعداد کتابهایی که عهد جدید را تشکیل می دهند 27 کتاب است. این کتابها به زبان یونانی به وسیلۀ تقریباً ده نویسندۀ مختلف در مدت پنجاه سال بعد از مرگ و قیام عیسی به رشتۀ تحریر در آمد. اصطلاح «عهد عتیق» اشاره ای است به پیمانی که خدا توسط موسی با قوم اسرائیل منعقد کرد (خروج 24: 1-8). «عهد جدید» اشاره ای است به پیمان خدا به قوم جدید خود یعنی کسانی که به مسیح ایمان می آوردند (ارمیا 31: 31-34 و لوقا 22: 20).

چهار کتاب اول عهد جدید «انجیل» نامیده می شوند که به زبان یونانی به معنی مژده یا خبر خوش می باشد. این کتابها به وسیلۀ چهار نویسندۀ مختلف نوشته شده اند و هر کدام خود کتاب جداگانه ای در مورد زندگی و تعلیمات عیسی مسیح می باشد. این اناجیل با یکدیگر تناقضی ندارند بلکه مکمل یکدیگر هستند و مانند چهار عکس می باشند از یک شخص در چهار جهت مختلف گرفته شده باشند. غالباً عهد جدید را نیز انجیل می نامند.

پنجمین کتاب عهد جدید اعمال رسولان می باشد. این کتاب طرز انتشار و توسعه ایمان مسیحی را از اورشلیم تا به روم در مدت سی سال بعد از مرگ عیسی مسیح بیان می نماید. این کتاب مخصوصاً کارهای دو نفر از رسولان مسیح یعنی پطرس و پولس را شرح می دهد.

سپس به بیست و یک نامه می رسیم که غالباً توسط پولس رسول و پطرس رسول و یوحنای رسول نوشته شده اند. این نامه ها به گروههای مسیحی بعضی از شهرهای امپراطوری روم یا به افراد نوشته شده اند. در این نامه ها توضیح داده شده است که مسیحیان چه ایمانی باید داشته باشند و چگونه باید زندگی کنند. آخرین کتاب که مکاشفه نام دارد و رویاهایی را که یوحنای رسول دید، بیان می کند. این کتاب نشان می دهد که چه تنبیه هایی در انتظار بی ایمانان است و همچنین پیروزی نهایی عیسی مسیح و جلال ملکوت ابدی خدا را تشریح می نماید.

اگر چه یهودیان و هم مسیحیان کتابهای عهد عتیق را می پذیرند ولی یهودیان عهد جدید را از طرف خدا نمی دانند.

شاید اکنون مایل باشید بدانید که مقصود مسیحیان از «کتاب مقدس» یا کتابی که «از طرف خدا» می دانند چیست. قبل از هر چیز باید دانست ما مسیحیان عقیده نداریم که خدا مطالب این کتابها را به نویسندگان مختلف دیکته کرد همان طوری که رئیس اداره ای نامه ای را به منشی خود دیکته می کند. زیرا وقتی این کتابهای مختلف را می خوانیم متوجه می شویم که از نظر سبک و روش نویسندگی تفاوت زیادی دارند. داود مانند سلیمان ننوشت و همچنین سبک پولس با یوحنا تفاوت داشت. همه دارای شخصیتهای متفاوتی بودند و بنابراین سبک نویسندگی آنان نیز با هم تفاوت داشته است. در این صورت ممکن است این سوال پیش آید که آیا این کتابها هم که توسط افراد نوشته شده اند مانند سایر کتابهایی که مردم نوشته اند علاوه بر حقایق شامل اشتباهاتی هم است؟

به هیچ وجه اینطور نیست. زیرا هر چند این کتابها توسط افراد انسانی تألیف شده اند، مسیحیان آنها را کلام خدا می دانند و معتقدند خدا به وسیلۀ روح خود طوری این نویسندگان را هدایت کرد که مطالب آنها کاملاً صحیح است. ما ایمان داریم که خدا حقایق الهی و ارادۀ مقدس خود را به انبیا شناسانید تا آنان بتوانند پیام او را به گوش مردم برسانند. به همین طریق خدا حقیقت خویش را به مردمی که خود انتخاب نمود تا این کتب را بنویسند شناسانید. هر یک از نویسندگان با قلم خویش و خصوصیات انسانی خود تحت تسلط و راهنمایی روح خدا کلام او را برای ما نوشت. در انجیل مقدس یا عهد جدید چنین می خوانیم: «زیرا که نوبت به ارادۀ انسان هرگز آورده نشد بلکه مردمان به روح القدس مجذوب شده و از جانب خدا سخن گفتند.» (دوم پطرس 1: 21). آنها پیام خدا را بیان کردند و همچنین آن را نوشتند. کتاب مقدس کلام نوشته شده خدا است.

بنابراین ما مسیحیان عقیده داریم که کتاب مقدس با دیگر کتابهای جهان تفاوت کلی دارد. ما ایمان داریم آنچه باید دربارۀ خدا بدانیم در این کتاب یافت می شود و به وسیلۀ این کتاب وظیفۀ خود را نسبت به خدا و همنوعان به خوبی می فهمیم زیرا این کتاب در مورد نجات دهنده یعنی عیسی مسیح سخن می گوید که تنها کسی است که که می تواند انسان گناهکار را عوض کند و دنیا را به صورتی در آورد که خدا می خواهد.

اکنون چند نکته را تشریح می نمایم:

1- اولین نکته این است هر چند در تمام این جهان فرقه های مختلف وجود دارد ولی همۀ آنان متفقاً به درستی و حقانیت این 66 کتاب ایمان دارند و این کتابها را راهنمای منحصر به فرد در مورد اعتقادات و روش زندگی می دانند.

2- مسیحیان هرگز معتقد نیستند که کتابهای بعدی کتابهای قبلی را منسوخ کرده و یا جای آنها را گرفته اند. مثلاً، ما عقیده نداریم که انجیل جای تورات را گرفته است. عیسی فرمود: «گمان مبرید که آمده ام تا تورات یا صحف انبیا را باطل سازم. نیامده ام تا باطل نمایم بلکه تمام کنم» (متی 5: 17). همان طوری که در مدرسه کتابهایی که در کلاس دهم تدریس می گردد هرگز کتابهای کلاسهای پایین تر را نقض و نسخ نمی کند بلکه آنها را تکمیل می نماید، به همین طریق کتب بعدی که توسط خدا عطا شده اند کتب قبل را باطل نمی کنند، بلکه در مورد شناسایی حقایق الهی فهم کاملتری به انسان می بخشند. بنابراین ما مسیحیان تمام این کتابها را مطالعه می کنیم تا تمام دروسی را که خدا می خواهد به ما تعلیم دهد به خوبی بیاموزیم. اگر شخصی کتابی بنویسد که با فرمایشات خدا در کتاب مقدس مطابقت نداشته باشد، برای ما واضح است که چنین کتابی از طرف خدا نیست، زیرا خدا هرگز بر خلاف کلام خود چیزی نمی گوید.

3- اگر به شما گفته باشند که مسیحیان کتاب مقدس خود را عوض یا تحریف کرده اند و کتبی که اکنون در دست مسیحیان می باشد معتبر نیست، باید به شما اطمینان بدهم که این اتهام به هیچ وجه پایه و اساسی ندارد. مسیحیان کتاب مقدس خود را دوست می دارند و هرگز به افراد شریر اجازه نمی دهند که آن را از بین ببرند و یا تغییراتی در آن بدهند. به علاوه امروزه نسخه های خطی کتاب مقدس به زبان یونانی وجود د ارد که بیش از 1600 سال از عمر آنها می گذرد و ترجمه های فعلی کتاب مقدس از روی همین نسخه های قدیم انجام می شود. خداوند کلام خود را به جمیع بنی نوع بشر عطا فرموده است. مسیحیان سعی بلیغ کردند که تمام کتاب مقدس یا قسمتی از آن را به تمام زبانهای جهان ترجمه نمایند تا هرکس بتواند آن را به زبان مادری خود بخواند. کتاب مقدس یا قسمتهایی از آن به بیش از 2000 زبان مختلف جهان ترجمه و منتشر گردیده است. درتمام زبانها پیام خدا یکی است. آیا می دانستید که کتاب مقدس سالانه بیش از هر کتاب دیگری در جهان منتشر و توزیع می شود؟ مطمئناً اگر مردم معتقد بودند که این کتاب کاذب و نادرستی است، هرگز اینقدر خواهان نمی داشت.

از این گذشته غیر ممکن به نظر می رسد که خدا کلام خود را برای راهنمایی به بشر ببخشد و بعد اجازه دهد عوض شود تا آدمیان گمراه شوند. خیر، خدا خودش کلام مقدس را هزاران سال از هر گونه دخل و تصرف و تغییری حفظ کرده و خواهد کرد. از این رو این کتاب کاملاً قابل اعتماد می باشد.

4- یکی از نکات عجیب و جالب در مورد 66 کتابِ کتاب مقدس این است که گر چه این کتابها به وسیلۀ نویسندگان متعدد در زمانهای مختلف در دوره ای بر بالغ 1500 سال به رشتۀ تحریر در آمد، پیام همۀ آنها یکی است. این کتابها می گویند خدا کیست و از بشر چه می خواهد و برای نجات بشر گناهکار چه کرده است. این موضوع نشان می دهد که مولف واقعی این کتابها خدا است نه اشخاصی که آنها را نوشته اند.

5- نکتۀ قابل توجه دیگر در مورد کتاب مقدس این است که فهمیدن آن آسان می باشد. گر چه این کتاب در مدتها قبل به زبانهای قدیمی نوشته شده است ولی می تواند به هر زبان امروزی جهان ترجمه شود و هر شخص نو سوادی قادر است پیام آن را بفهمد. من بارها در مورد مردان و زنان دور افتاده ترین نقاط جهان شنیده ام که بدون هیچ معلمی فقط با مطالعۀ قسمتی از کتاب مقدس خدا را شناخته و از گناهان خویش نجات یافته اند. البته استادان برجسته ای جهت کمک به شناسانیدن کلام خدا و ترقی و تکامل روحانی، کتابهایی نوشته اند و شوراهای کلیساهای مسیحی اعتقادنامه هایی تنظیم نموده اند که راه راست و حقیقت را به ایمانداران نشان می دهد. ولی معمولاً شخصی کتاب مقدس را دقیقاً مطالعه کند ملاحظه خواهند نمود که این کتاب خودش مطالب خود را توضیح می دهد و روشن می سازد. کتاب مقدس آنچه را که برای شناسایی خدا لازم داریم به ما می آموزد و اطلاعات کافی دربارۀ نجات و وظیفۀ ما نسبت به خدا و مردم در اختیار ما می گذارد. بنابراین هر فرد مسیحی دارای این مزیت و وظیفه است که کتاب مقدس را مطالعه کند و با کمک دیگر مسیحیان و با راهنمایی روح القدس آن را برای خود تفسیر نماید. بسیاری از مسیحیان عادت دارند که هر روز قسمتی از کتاب مقدس را مطالعه نموده و در اطراف تعالیم آن را بررسی و تفکر و تعمق بپردازند.

شاید تعجب نموده باشید  که چرا ذکر نموده ام که انجیل به وسیلۀ عیسی نوشته و یا این که به وسیلۀ خدا به عیسی مسیح داده شده است. در واقع تا جایی که می دانیم عیسی هیچ گونه کتاب ننوشت و هیچ کتابی در دستش نداشت که توسط خدا داده شده باشد. به طوری که بعداً توضیح خواهم داد او خودکلام زنده خدا بود و خدا به وسیلۀ شخصیت و اعمال و فرمایشات او با مردم سخن گفت. او تجلی و مظهرکامل خدا بود، از این رو خدا متی، یوحنا، پولس و سایر شاگردان را هدایت نمود تا این کتب را که تصویری از عیسی مسیح است برای ما بنویسند. این کتابها ما را یاری می کنند تا چهرۀ عیسی را مشاهده کنیم و پیام خدا را که توسط او به ما می رسد به خوبی بشنویم.

دوست عزیزم، بنابراین از آنچه نوشته ام به خوبی ملاحظه می فرمایید که کتاب مقدس اهمیت فراوانی دارد و هر کس فرض و لازم است که آن را دقیقاً مطالعه نماید و یا به مطالب آن گوش فرا دهد زیرا تنها از آن می توان حقیقت مسیحیت و راه نجات را درک نمود. امیدوارم به زودی یک جلد کتاب مقدس تهیه نمایید و اول عهد جدید را مطالعه فرمایید، پس از آن به عهد عتیق رجوع کنید چون که بعد از مطالعۀ عهد جدید بهتر به مفهوم عهد عتیق پی خواهید برد. امیدوارم خدا توسط هر صفحه ازکلام مقدس خود با شما سخن گوید.

نوشتۀ دکتر ویلیام م. میلر

ترجمۀ کمال مشیری با همکاری کشیشِ شهید ط. میکائیلیان

انتشارات حیات ابدی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
ShieldPRO