کتاب مقدس

بررسی عهدعتیق- دوم سموئیل 2SAMUEL

رای بدهید

عنوان:
اول و دوم سموئیل در اصلی کتابی واحد هستند (به مقدمه کتاب اول سموئیل قسمت عنوان آن مراجعه کنید).
ویژگی ادبی، نویسنده و تاریخ نگارش:
به مقدمه کتاب اول سموئیل قسمت ویژگی های ادبی، نویسنده و تاریخ نگارش رجوع کنید.
محتوا و موضوع: پادشاهی و عهد
دوم سموئیل داود به عنوان نماینده واقعی (ولی نه کامل) از پادشاه مطلوب حکومت الهی معرفی می کند. داود در ابتدا در حبرون و به وسیله قبیله یهودا پادشاهی خود را آغاز کرد (بابهای 1-4) و پس از آن بعد از قتل یکی از پسران شائول ایشبوشت، سایر قبایل نیز او را به عنوان پادشاه خود پذیرفتند (5: 1-5). رهبری داود قطعی و موثر بود. او اورشلیم را از دست یبوسی ها خارج ساخته و آن را تبدیل به شهر سلطنتی و مرکز سکونت خود ساخت (5: 6-14). مدت کوتاهی پس از آن او تابوت عهد را از خانه ابیناداب به اورشلیم آورده و سلطنت و پادشاهی خدا مورد قبول او و قوم اسرائیل قرار گرفت (باب 6؛ مزمور 132: 3-5).
در زمان سلطنت او خداوند باعث کامیابی قوم و شکست دشمنان آنان گردیده و در اجرای وعده خود (ر.ک به پیدایش 15: 18) مرزهای حکومت او را از مصر به فرات گسترش داد (باب 8).
داود در صدد بود تا معبدی برای خداوند بسازد یعنی خانه ای سلطنتی، مکانی برای تخت سلطنت او (تابوت عهد) و جایی برای پرستش وی توسط قوم اسرائیل، اما ناتان نبی به داود گفت که او خانه ای (معبد) برای خداوند نخواهد ساخت بلکه خداوند برای او خانه ای خواهد ساخت (خاندان). باب 7 وعده خداوند مبنی بر سلطنت جاودانی خاندان او را اعلام می کند. این باب نقطه اوج ماجرا است همچنین برقراری عهد داودی را شرح می دهد (به مزمور 89: 34-37)؛ عهدی که پیروزی نهایی بر شریر را از ذریت حوا وعده می دهد (به پیدایش 3: 15 و زیرنویس آن رجوع کنید). این وعده که به سام و نسل او (به پیدایش 12:2-3؛ 13: 16؛ 15: 5 و زیرنویس آن رجوع کنید) و پس از آن به یهودا و نسل او (پادشاهی) (به پیدایش 49: 8-11 و زیرنویس آن رجوع کنید) تمرکز داشت، اکنون توجه آن به خصوص به خاندان سلطنتی داود معطوف گردیده است. بعدها انبیا آشکار کردند که شخصی از نسل داود بر تخت سلطنت او خواهد نشست که کاملاً نقش پادشاه حکومت الهی را ایفاء خواهد کرد. او رهایی قوم خدا را کامل کرده (به اشعیا 9: 6-7؛ 11: 10-16؛ ارمیا 23: 5-6؛ 30: 8-9؛ 33: 14-16؛ حزقیال 34: 23-24؛ 37: 24-25 رجوع کنید) و آنان را قدرت خواهد بخشید تا وعده پیروزی را کسب کنند (رومیان 16: 20).
بعد از شرح جلال و پیروزی حکومت داود، در بابهای 10 الی 20 قسمت های تاریک سلطنت او آشکار و ضعف ها و شکستهای او شرح داده شده است. اگرچه داود به دلیل تمایلی که برای پذیرفتن گناه خود و توبه داشت همچنان به عنوان پادشاه محبوب خدا باقی ماند (12: 13) با وجود این کمی از معیار مطلوب حکومت الهی دور شده و از عواقب نااطاعتی خود رنج کشید (12: 10-12). گناه او با بتشبع (بابهای 11 الی 12) و ملایمت او با پسران شریرش (13: 21؛ 14: 1 و 33؛ 19: 4-6) و کوتاهی او نسبت به سرپیچی یوآب (3: 29؛ 20: 10و 23) باعث بروز دسیسه، ظلم و خونریزی در میان خاندان او و قومش گردید. به هر صورت فیض خداوند همراه داود بود و سلطنت او معیاری برای ارزیابی سایر پادشاهان گردید (2پادشاهان 18: 3، 22: 2).
کتاب با گفتار پرستش آمیز داود نسبت به خدایی که او را از دست تمامی دشمنانش رهایی داده (22: 31-51) و با کلماتی حامی از انتظار او از خدا برای انجام وعده اش یعنی آمدن پادشاهی از خاندان داود”آنکه بر مردمان حکمرانی کند عادل باشد” (23: 3-5) به پایان می رسد. این سرودها مضمون سرود حنا را منعکس می کند (1سموئیل 2: 1-10) و با یکدیگر چهارچوب (و بیان) روایت اصلی را تشکیل می دهند.
ترتیب تاریخی:
به مقدمه اول سموئیل قسمت ترتیب تاریخی وقایع رجوع کنید.
فهرست مطالب:
فهرست کتاب دوم سموئیل به صورت خلاصه در قسمت زیر ارائه شده. برای فهرست کامل آن به مقدمه کتاب اول سموئیل قسمت فهرست رجوع کنید.
IV- به سلطنت رسیدن داود: سقوط تدریجی و پایان سلطنت شائول (۱سموئیل ۱۶:۱ تا ۲سموئیل ۵: ۵)
الف- داود محرمانه مسح می گردد، ورود او به خدمت شائول پادشاه و فرار برای حفظ زندگی(۱سموئیل ۱۶-۲۶)
ب- داود در جستجوی پناهگاهی در فلسطین، شائول و پسرانش در جنگ کشته می شوند (۱سموئیل ۲۷-۳۱)
پ- داود پادشاه تمامی یهودا می گردد (۲سموئیل ۱-۴)
ت- داود پادشاه جمیع اسباط اسرائیل می گردد (۲سموئیل ۵: ۱-۵)
V- پادشاهی داود در اوج قدرت و جلال خود (۲سموئیل ۵: ۶-۹)
الف- داود اورشلیم را فتح کرده و با فلسطین می جنگد (۲سموئیل ۵: ۶-۲۵)
ب- داود تابوت را به اورشلیم می آورد (۲سموئیل ۶)
پ- خدا به داود وعده سلطنت جاودانی خاندان او را می دهد (۲ سموئیل ۷)
ث- گسترش خارجی پادشاهی داود و عدالت داخلی حکومت او (۲سموئیل ۸)
ج- وفاداری داود نسبت به عهد خود با یوناتان (۲سموئیل ۹)
VI- پادشاهی داود در ضعف ها و شکست ها (۲سموئیل ۱۰-۲۰)
الف- ارتکاب زنا و قتل توسط داود (۲سموئیل ۱۰-۱۲)
ب- داود پسرانش امنون و ابشالوم را از دست می دهد (۲سموئیل ۱۳-۲۰)
VII- تصویر نهایی از سلطنت داود (۲سموئیل ۲۱-۲۱).

برگرفته از کتاب دائرةالمعارف کتاب مقدس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
ShieldPRO