نکاتی چند در بارۀ ناحوم نبی و کتابش
نکاتی چند در بارۀ ناحوم نبی و کتابش
هلاکت نینوا
دو تن از انبیایی که به نحوی با نینوا در ارتباط بودند عبارتند از: یونس نبی در حدود سال 785 ق.م. و ناحوم نبی در حدود سال 630 ق.م. که از نظر زمانی 150 سال با یکدیگر فاصله داشتند. نبوت یونس نبی پیغامی از رحمت خدا بر نینوا و نبوت ناحوم نبی حاکی از هلاکت نینوا بود. پیغام این دو نبی مکمل یکدیگر بود و روشی را که خدا در قبال امت ها در نظر داشت، روشن می سازد. یعنی: استقرار دورۀ فیض خدا و پس از آن در آخر، مجازات گناهان.
شخصیت ناحوم نبی
در مورد ناحوم نبی اطلاعات چندانی در دست نیست. او به «القوشی» شهرت داشت (1: 1). نام او در کلمۀ «کفرناحوم» که به معنی «روستای ناحوم» می باشد، نهفته است. این امر دلالت بر آن دارد که او احتمالاً از ساکنان این قریه ویا بنیان گذار کفر ناحوم بود که بعدها به عنوان مرکز خدمت عیسی مسیح شهرت یافت. احتمالاً القوش که محل تولد او بود، در نزدیکی آن قرار داشت. گفته می شود که محلی به نام القوش در 30 کیلومتری شمال نینوا و در حاشیۀ رود دجله قرار داشته است و این که احتمالاً ناحوم در میان اسرای اسرائیل بوده که به این محل آورده شده بودند. چنان چه کفرناحوم محل سکونت او بوده باشد، در این صورت ناحوم با یونس و عیسی مسیح هم محل بوده است.
دورۀ تاریخی ناحوم
شواهد موجود در خود کتاب محدودۀ تاریخی مورد نظر را مشخص می سازند. تبس یا همان نوآمون سقوط کرده بود (ناحوم 3: 8-10، 663 ق.م.). ولی نینوا هنوز سقوط نکرده بود. نظر به این که سقوط نینوا در 607 ق.م. اتفاق افتاد، ناحوم می بایست در فاصلۀ 663 و 607 ق.م. به سر برده باشد. با توجه به این که نینوا با حالت اضمحلال و انحطاط جلال و قوتش به تصویر کشیده شده و با حملۀ سکاها نیز مشکلاتش آغاز شده بود، لذا چنان چه این نبوت ها را کمی پیش از حملۀ سکاها در نظر بگیریم، حدس نا به جایی نخواهد بود. چنان چه حملۀ سکاها در سال 630 ق.م. رخ داده باشد، در این صورت ناحوم با صفنیا که او نیز ویرانی نینوا را با بیانی صریح و جالب پیشگویی کرده بود (صفنیا 2: 13-15)، هم عصر بوده است.
برگرفته از کتاب راهنمای کتاب مقدس از انتشارات شورای کلیسایی 222
دریافت لینک کوتاه این نوشته:
کپی شد! |