معرفی کتاب مقدس
شرح کلی
کتاب مقدس از دو بخش عهد قدیم و عهد جدید تشکیل شده که شامل ۶۶ کتاب میباشد که تقریبا در طی ۱۶۰۰ سال و توسط حدود چهل نویسنده و به سه زبان متفاوت و در سه کشور متفاوت به نگارش درآمده است. تعداد ۳۹ کتاب از این مجموعه متعلق به عهد قدیم و ۲۷ کتاب مربوط به عهد جدید است که در کل دارای ۱۱۸۹ فصل و ۳۱۱۰۲ آیه هستند.
مجموعه کتابهای عهد جدید بطور معمول در اغلب کتاب مقدس مسیحیان، پس از عهد قدیم قرار گرفته است. اسم عهد جدید از پیمان و میثاق جدیدی اقتباس شده که مابین خدا و انسان و بر اساس مرگ و قیام عیسی مسیح برقرار گردیده است. عهد جدید شامل تاریخچه و وقایع تاریخی زندگی و خدمت مسیح، رشد و تاثیرات کلیسای اولیه، و رسالات آموزنده به کلیساهای اولیه است.
کتاب مقدس شامل سبکهای ادبی مختلف از قبیل اشعار، روایات، داستان، تاریخ، شریعت، قوانین، نبوت، ضرب المثل، وتمثیل است. در این راستا میتوان این کتابها را به چند گروه متمایز تقسیم بندی کرد:
مجموعه کتابهای عهد قدیم
۱- پنتاتوک یا تورات
پنج کتاب نخست عهد عتیق ”پنتاتوک“ یا تورات نامیده میشود که به معنی ”کتب پنجگانه“ یا ”اسفار پنجگانه“ است.
این پنج کتاب به ترتیب عبارتند از: پیدایش، خروج، لاویان، اعداد، و تثنیه.
۲- کتابهای تاریخی
این گروه شامل دوازده کتاب میباشد که در برگیرنده روایات تاریخی هستند.
این دوازده کتاب به ترتیب عبارتند از: یوشع، داوران، روت، اول سموئیل، دوم سموئیل، اول پادشاهان، دوم پادشاهان، اول تواریخ، دوم تواریخ، عزرا، نحمیا، و استر.
۳- ادبیات حکیمانه و منظوم
این گروه نیز در برگیرنده پنج کتاب بعدی میباشد.
این پنج کتاب به ترتیب عبارتند از: ایوب، مزامیر، امثال، جامعه، و غزل غزلها.
۴- انبیای بزرگ
این کتابها در گروه کتابهای نبوتی قرار گرفته است و شامل کتاب انبیایی میگردد که از نظر حجم کاری در رتبه بالاتری قرار میگیرند و شامل پنج کتاب میگردد.
این پنج کتاب به ترتیب عبارتند از: اشعیا، ارمیا، مراثی ارمیا، حزقیال، و دانیال.
۵- انبیای کوچک
این کتابها نیز در گروه کتابهای نبوتی جای گرفته و شامل کتاب انبیایی میگردد که از نظر حجم کاری در رتبه پایین تری نسبت به انبیای بزرگ قرار میگیرند و شامل دوازده کتاب میگردد.
این دوازده کتاب به ترتیب عبارتند از: هوشع، یوئیل، عاموس، عوبدیا، یونس، میکاه، ناحوم، حبقوق، صفنیا، حجی، زکریا، و ملاکی.
مجموعه کتابهای عهد جدید
۱- کتابهای تاریخی
پنج کتاب اول عهد جدید در برگیرنده روایات و وقایع تاریخی هستند.
این پنج کتاب به ترتیب عبارتند از: انجیل متی، انجیل مرقس، انجیل لوقا، انجیل یوحنا، و اعمال رسولان.
۲- رسالات پولس
اینها مجموعه رسالاتی هستند که پولس رسول به نگارش در آورده است و شامل سیزده رساله میباشد.
این سیزده رساله به ترتیب عبارتند از: رومیان، اول قرنتیان، دوم قرنتیان، غلاطیان، افسسیان، فیلیپیان، کولسیان، اول تسالونیکیان، دوم تسالونیکیان، اول تیموتائوس، دوم تیموتائوس، تیطوس، و فلیمون.
۳- رسالات عمومی
این مجموع از رسالات شامل نُه کتاب است که توسط سایر رسولان به نگارش درآمده است، البته برخی از محققان رساله به عبرانیان را نیز منسوب به پولس میدانند.
این نُه رساله به ترتیب عبارتند از: عبرانیان، یعقوب، اول پطرس، دوم پطرس، اول یوحنا، دوم یوحنا، سوم یوحنا، و یهودا.
۴- رساله زمانهای آخر
این رساله آخرین کتاب از کتابهای عهد جدید است. که در مورد اتفاقاتی که در آینده رخ میدهد صحبت میکند. و به نام کتاب مکاشفه شناخته میشود.
درباره کتاب مقدس
کتاب مقدس حکایت عمل دست خداوند در دنیا و هدف او از تمامی آفرینش است. کتاب مقدس مجموعهای از پیام خداوند است که او مایل است تا ما از این پیامها آگاهی داشته باشیم.
این مجموعه نگارشها شامل قالبی متنوع و شگفت آور از سبکهای ادبی است و حکایات زیادی از زندگی افراد خوب و بد، جنگها و سفرها، زندگی مسیح، و فعالیت کلیساهای اولیه را در اختیار ما قرار میدهد. این مجموعه اتفاقات بصورت روایت و گفتمان، ضرب المثل و تمثیل، سرودها و کنایات، و سرانجام بصورت تاریخی و نبوتی، به نظر ما هویدا میگردد.
علاوه بر تمام موارد فوق میتوان گفت:
- کتاب مقدس راهنمایی برای کل زندگی است و به ما نقشهای برای گذر از راه خطرناک و پر پیچ و خم زندگی میدهد. یا به عبارت دیگر، کتاب مقدس در سفر ما از اقیانوس پر تلاطم زندگی، یک لنگر مطمئن و قابل اعتماد است.
- کتاب مقدس یک صندوق از داستانهای فوق العاده برای کودکان و بزرگسالان است. میتوان در این مورد از کشتی نوح، یوسف با شنل رنگارنگ، دانیال در چاه شیران، یونس و نهنگ، تمثیلهای مسیح، و داستانها متنوع دیگر نام برد. این داستانها نگاهی بر پیروزی و شکست مردم عادی و معمولی دارد.
- کتاب مقدس پناهگاهی در مشکلات است. افراد دردمند، رنجدیده، زندانی، و افرادی که در ماتم و سوگواری هستند به ما میگویند که رویکرد آنها به کتاب مقدس در چنین زمانهای یأس آوری، چگونه به آنها قوت قلب و صبر و شکیبایی داده است.
- کتاب مقدس گنجینهای از بینش است که به ما میگوید چه کسی هستیم؛ ما صرفا یک سری آدم آهنی بدون هویت نیستیم، بلکه ما مخلوقات پُر شکوه خداوند هستیم که ما را دوست دارد و برای ما هدف خاصی را منظور داشته است.
- کتاب مقدس مأخذ و مرجعی برای زندگی روزانه هر یک از ماست. رفتار ما را اصلاح میکند، شناخت خوب و بد را به ما میدهد، و به ما اصول درست زندگی در جامعهای را میدهد که اغلب دچار اشتباه است.
اساس کتاب مقدس
در مرکز نوشتار تمامی نویسندگان کتاب مقدس یک پیام اصلی وجود دارد: خداوندی که ما را خلق کرد مشتاق ارتباط با ماست، او ما را فرا خوانده است تا او را بشناسیم و به او اطمینان کنیم. کتاب مقدس نه تنها الهام بخش ماست بلکه شکل زندکی و خدا را برای ما به تصویر میکشد. کتاب مقدس به تمامی سوالات ما پاسخ نمیدهد اما به اندازه کافی و به اندازه نیاز ما، پاسخ دهنده است. به ما نشان میدهد که چگونه با هدف زندگی کرده و چگونه با دیگران ارتباط برقرار کرده و از رحم و مروت برخوردار باشیم. کتاب مقدس ما را ترغیب میکند تا برای کسب قوت و هدایت، بر خداوند توکل کرده و از محبتی که خداوند نسبت به ما دارد لذت ببریم؛ و سرانجام کتاب مقدس به ما میگوید که چگونه از حیات ابدی برخوردار شویم.
اما چیزی که باعث منحصر به فرد شدن کتاب مقدس میشود و آن را به روایتی منسجم و در حال اجرا و زنده تبدیل میکند این است که کتاب مقدس در واقع تنها یک نویسنده نهایی دارد و آن هم خود خداست. این داستان تدارکی از نقشه و برنامه خداوند است تا زنان و مردان را از نتایج ویرانگر و مخرب سقوط در گناه نجات دهد، نقشهای که برای ابدیت انسان به تصویر کشیده شده و از طریق انبیا و در نهایت از طریق پسر خدا، عیسی مسیح بر ما مکشوف و آشکار شده است.
کلام بدون خطا
نویسنده هر یک از این کتابها بر اساس سبک و زبان خود اقدام به نگارش کرده و از فکر و در بعضی موارد حتی از پژوهشهای خود استفاده کرده است؛ اما در عین حال هر یک از این نویسندگان در تحت هدایت روحالقدس قرار داشتند که اجازه نمیداد که هیچ اشتباهی در نوشته آنها قرار بگیرد. به همین دلیل ما کتاب مقدس را کلام زنده خدا و عاری از خطا میدانیم.
کتابهای کانُنی
این شصت و شش کتاب در مجموع "کانُن" کتاب مقدس (canon) نامیده میشود. این واژه در عبری (kaneh) به مفهوم "نِی" و در یونانی (kanon) به مفهوم "میله" است و این واژه در اصل مقیاس و معیاری برای اندازه گیری در آن دوران بوده است که هم شامل مقیاس اندازه گیری نجاران و هم اصطلاحی برای معیار و میزان درست نوشتن کاتب حاکم بوده است. در واقع این اصطلاحی عمومی برای سنجش میزان عدالت و داوری در مورد قضاوت کردن دیگران بود.
کانُن عهد جدید
در قرون اولیه مسیحیت، در میان مسیحیان در ارتباط با اینکه کدام کتاب جزو کتاب مقدس است شک و تردید اندکی بوجود آمد؛ از قرن دوم، بسیاری از کلیساها یک سری از کتابها را به عنوان کتاب مرجع و الهامی پذیرفته بودند که شامل چهار انجیل، اعمال رسولان، سیزده رساله پولس، اول پطرس، و اول یوحنا میشد. و فقط در مورد هفت کتاب باقی مانده تصمیم قطعی گرفته نشده بود، برای مثال، پاپ کلمنت یکم (Clement) که در اواخر قرن اول میلادی میزیست و پولی کارپ (Polycarp) که از اسقفان کلیسا در قرن دوم بود تقریبا از تمامی کتابها کانُنی نقل قول کردهاند. اما سرانجام در اواسط قرن چهارم در دوران آتاناسیوس (Athanasius of Alexandria) که یکی از الهی دانان برجسته مسیحی و اسقف اسکندریه بود تمامی کتابهای مورد تایید را بطور رسمی اعلام کرد که مورد پذیرش سایر کلیساها نیز قرار گرفت. و این همان مجموعهای از کتابهای عهد جدید است که ما نیز آنرا میدانیم.
کانُن عهد قدیم
یهودیان بطور واضح ستون و اساس کتاب مقدس عهد قدیم را بطور عام در تورات و یا شریعت (قوانین الهی) خلاصه کردهاند. و این اساس همانا در دوران اولیه حیات اسرائیل شکل گرفت و در این مورد هیچ شکی برای عدم پذیرش وجود نداشت. ترتیب این کتابها در کتاب عهد عتیق یهودیان به همان ترتیبی نیست که ما در کتاب عهد قدیم میبینیم، اما تمامی این کتابها در کتاب یهودیان نیز وجود دارد.
پنج کتاب نخست عهد عتیق تشکیل دهنده شریعت هستند که به نام ”پنتاتوک“ یا تورات نامیده میشوند که به معنی ”کتب پنجگانه“ یا ”اسفار پنجگانه“ است. یهودیان بصورت سنتی، موسی را نویسنده پنتاتوک میدانند، و اغلب محققین کتاب مقدّس نیز با این دیدگاه موافق هستند.
انبیا شامل انبیای پیشین یا اولیه میشوند که یوشع، داوران، سموئیل و پادشاهان در این گزینه قرار میگیرند. و انبیای بعدی یا ثانویه که شامل اشعیا، ارمیا، مراثی، و دوازده کتاب نبوتی کوچک میشوند. این مجموعه در کل شامل ۲۴ کتاب است در صورتی که در کتاب عهد قدیم مسیحیان تعداد ۳۹ کتاب وجود دارد و علت آن این است که کتابهایی از قبیل اول و دوم سموئیل، و عزرا و نحمیا در کتاب یهودیان بصورت یک جا و بدون تفکیک قرار گرفته است.
شورای یامنیا
در بین سالهای ۹۰ و ۱۰۰ پس از میلاد، گروهی از محققان یهودی در یامینا در اسرائیل با هم ملاقات کردند تا در مورد کتاب عبری عهد عتیق تصمیم گیری کنند در واقع در این شورا هیچ کتابی به کتابهای عهد عتیق اضافه نشد و هیچ کتابی هم کم نشد. در واقع آخرین کتاب عهد عتیق همان کتاب ملاکی بود. و کتابهایی که پس از قرن چهارم قبل از میلاد به نگارش درآمده بود و به کتابهای بینالعهدین معروف هستند مورد پذیرش این شورا قرار نگرفت.
برگرفته از وب سایت: www.razgah.com
دریافت لینک کوتاه این نوشته:
کپی شد! |