بررسی عهدجدید- انجیل متی MATTHEW
نویسنده:
پدران کلیسای اولیه، در این مورد که متی (یکی از 12 حواریون)، نویسنده این انجیل است، متفق و هم نظر بوده اند. بهرحال، نتایج مطالعات منتقدانه و دقیق امروزی، مخصوصاً آنهایی که تاکید می کنند، اظهارات متی، در قسمتهای قابل توجهی از انجیلش، به مرقس وابسته است-باعث گردیده که برخی محققین کتاب مقدس، نویسندگی متی را ردکنند. آنها سوال می کنند چرا متی (شاهد عینی اتفاقات زندگی خداوند ما) اینچنین شدید به گزارشات مرقس وابسته است؟ به نظر می رسد که بهترین پاسخ، این باشد که او با این امر موافق بوده و می خواسته نشان دهد که گزارش حواریون درباره مسیح، مخالف هم نیستند. متی که معنای اسمش “هدیه خداوند” است، باجگیری بود (جمع کننده مالیات) که کارش را ترک کرد تا از عیسی پیروی کند (9: 9-13). در انجیل مرقس و لوقا، او با نام دیگرش یعنی لاوی، خوانده شده است.
زمان و مکان نگارش:
ماهیت یهودی انجیل متی، پیشنهاد می کند که احتمالاً این انجیل در فلسطین نوشته شده، گرچه بسیاری معتقدند که ممکن است در انطاکیه سوریه به رشته تحریر در آمده باشد.
عده ای که معتقد هستند این انجیل از ماهیت یهودی برخوردار است، می گویند، این انجیل در دوره کلیسای اولیه، (احتمالا تا سال ۵۰ م.) زمانیکه کلیسا به میزان زیادی یهودی بود و انجیل تنها به یهودیان موعظه می گردید، نوشته گردیده است. (اعمال ۱۱: ۱۹). بهرحال کسانی که نتیجه گرفته اند که هر دو انجیل متی و لوقا، از روی انجیل مرقس نوشته شده اند. این انجیل را دیرتر-یعنی پس از اینکه انجیل مرقس مدت زمانی در دسترس مردم بوده است-تاریخ گذاری کرده اند (به قسمت تاریخ گذاری انجیلهای هم نظر رجوع کنید). بر اساس آن عده ای که فکر می کنند انجیل متی در اواخر دهه ۵۰ یا ۶۰ میلادی نوشته شده است و اشخاصی که معتقد هستند انجیل مرقس بین سالهای ۶۵ یا ۷۰ میلادی نوشته شده، زمان نگارش انجیل متی را در دهه ۷۰ یا حتی دیرتر قرار می دهند.
دریافت کنندگان:
از آنجائی که انجیل متی به یونانی نوشته شده است می توان نتیجه گرفت که خوانندگانش، یونانی زبان و احتمالاً یهودی بوده اند. عوامل زیادی به یهودی بودن خوانندگان اشاره می کند.
توجه و علاقه متی به تحقق یافتن نکتهای عهد عتیق (او، نسبت به سایر نویسندگان عهد جدید، به نقل قولهای بیشتری از عهد عتیق اشاره می کند)، ربط دادن نسب نامه مسیح به ابراهیم (۱: ۱-۱۷)، توضیح مختصر او در مورد آداب و رسوم یهودیان (خصوصاً بر خلاف مرقس)، استفاده اش از اصطلاحات یهودی ( “پادشاهی آسمان” و “پدر آسمانی” که اصطلاح آسمان به دلیل احترام یهودیان در مورد استفاده از نام خداوند، بکار می رفت.) و تاکید او بر نقش مسیح بعنوان پسر داود (۱: ۱؛ ۹: ۲۷؛ ۱۲: ۲۳؛ ۱۵: ۲۲؛ ۲۰: ۳۰-۳۱؛ ۲۱: ۹ و ۲۲: ۴۱-۴۵).
در هر حال، این بدان معنی نیست که متی، انجیلش را فقط به یهودیان مختصر کرده است. او آمدن مجوسیان (غیر یهودیان) جهت پرستش عیسای نوزاد را (۲: ۱-۱۲) در راستای سخنان عیسی مبنی بر اینکه “مزرعه این دنیا است” (۳: ۳۸) بیان می کند. همچنین گزارشی کامل از ماموریت بزرگ می دهد (۲۸: ۱۸-۲۰). این قسمت نشان می دهد که اگرچه انجیل متی، یهودی است، دیدگاه و نگرشی جهانی دارد.
هدف:
هدف اصلی متی، ثابت کردن این نکته به خوانندگان یهودی است که عیسی، مسیح موعود است. او، در درجه اول، این مسئله را با نشان دادن اینکه چگونه و چطور عیسی در زندگی و خدمتش کتابهای عهد عتیق را به انجام رسانید، ثابت می کند. اگر چه همگی نویسندگان اناجیل، از عهد عتیق نقل قول می کنند، متی برای به مقصد رسانیدن موضوع نویسندگان اناجیل، از عهد عتیق نقل قول می کنند، متی برای به مقصد رسانیدن موضوع اصلی اش، مبنی بر اینکه ، عیسی تمام کننده پیشگویی های عهد عتیق درباره مسیح است، ۹ مدرک اضافی، ارائه می کند (۱: ۲۲-۲۳؛ ۲: ۱۵؛ ۲: ۱۷-۱۸؛ ۲: ۲۳؛ ۴: ۱۴-۱۶؛ ۹: ۱۷؛ ۱۲: ۱۷-۲۱؛ ۱۳: ۳۵؛ ۲۶: ۹-۱۰)، تا آنجا که متی، تاریخ قوم خدا را در عهد عتیق، در بعضی از ابعاد زندگی مسیح تجلی یافته می بیند (به نقل قول او از هوشع ۱۱: ۱ و ۲: ۱۵ رجوع کنید). همچنین متی جهت تحقق یافتن هدفش به این نکته که مسیح از خاندان داود است، تاکید می کند (به قسمت دریافت کنندگان در بالا مراجعه کنید).
ساختار:
روشی که بر اساس آن مطالبی مرتب می گردد، مهارت نویسنده را نمایان می سازد. تمام انجیل متی اطراف ۵ سخنرانی بزرگ دور می زند، که این موضوع آگاهانه و حساب شده است.
۱- بابهای ۵-۷ ۲- باب ۱۰ ۳- باب ۱۳ ۴- باب ۱۸ ۵- بابهای ۲۴-۲۵
از جملاتی مانند “وقتی عیسی این سخنان را به پایان رسانید” یا کلماتی مشابه (۷: ۲۸؛ ۱۱: ۱؛ ۱۳۵۳؛ ۱۹: ۱؛ ۲۶: ۱) مشخص است که هر سخنرانی به انجام رسیده است. در هر مورد، به نحوی مناسب، قسمتهای داستانی به سخنرانیها منجر می گردد.
انجیل متی یک مقدمه و سرآغاز مناسب (بابهای ۱-۲) و یک پایان هیجان انگیز و جالب دارد (۲۸: ۱۶-۲۰). قسمتهای پنج گانه، نشان می دهند که احتمالاً متی کتابش را بر اساس ساختار کتب پنج گانه (تورات) الگو برداری کرده است. همچنین احتمالاً او انجیل را بعنوان تورات جدید و عیسی را بعنوان موسایی جدید و بزرگتر معرفی می کند.
فهرست مطالب:
I– تولد و سالهای اولیه زندگی عیسی (بابهای ۱-۲)
الف- شجره نامه (۱: ۱-۱۷)
ب- تولد (۱: ۱۸-۲: ۱۲)
پ- فرار به مصر (۲: ۱۳-۲۳)
II– آغاز خدمت مسیح (۳: ۱-۴: ۱۱)
الف- پیام آور و آماده کننده راهش (۳: ۱-۱۲)
ب- تعمید (۳: ۱۳-۱۷)
پ- آزمایشات عیسی (۴: ۱-۱۱)
III– خدمات عیسی در جلیل (۴: ۱۲-۱۴: ۱۲)
الف- شروع خدمت در جلیل (۴: ۱۲-۲۵)
ب- موعظه سر کوه (بابهای ۵-۷)
پ- مجموعه ای از معجزات (بابهای ۸-۹)
ت- ماموریت دوازده حواری (باب ۱۰)
ث- خدمات بعدی در جلیل (بابهای ۱۱-۱۲)
ج- مثل های پادشاهی آسمان (باب ۱۳)
چ- عکس العمل هیرودیس نسبت به خدمات عیسی (۱۴: ۱-۱۲)
IV– کناره گیری عیسی از جلیل (۱۴:۱۳-۱۷:۲۰)
الف- به کناره شرقی دریای جلیل (۱۴: ۱۳-۱۵: ۲۰)
ب- به فینیقیه (۱۵: ۲۱-۲۸)
پ- به دکاپولیس (۱۵: ۲۹-۱۶: ۱۲)
ت- به قیصریه فیلیپی (۱۶:۱۳-۱۷: ۲۰)
V– آخرین خدمات عیسی در جلیل (۱۷: ۲۲-۱۸: ۳۵)
الف- پیشگویی مرگ عیسی (۱۷:۲۲-۲۳)
ب- مالیات معبد (۱۷:۲۴-۲۷)
پ- سخنرانی در مورد زندگی در پادشاهی آسمان (باب ۱۸)
VI– خدمات عیسی در یهودیه و بیریه (بابهای ۱۹-۲۰)
الف- تعالیم عیسی درباره طلاق (۱۹: ۱-۱۲)
ب- تعلیم درباره بچه های کوچک (۱۹: ۱۳-۱۵)
پ- جوان دولتمند (۱۹: ۱۶-۳۰)
ت- مثل کارگران تاکستان (۲۰: ۱-۱۶)
ث- پیشگویی مرگ عیسی (۲۰: ۱۷-۱۹)
ج- خواهش یک مادر (۲۰: ۲۰-۲۸)
چ- شفای دو کور در اریحا (۲۰: ۲۹-۳۴)
VII– هفته زحمات یا مصیبت (بابهای ۲۱-۲۷)
الف- ورود مظفرانه به اورشلیم (۲۱: ۱-۱۱)
ب- پاکسازی معبد (۲۱: ۱۲-۱۷)
پ- آخرین مشاجره مسیح با رهبران یهود ( ۲۱: ۱۸-۲۳: ۳۹)
ت- موعظه بر روی کوه زیتون در ارتباط با وقایع آخر زمان (بابهای ۲۴-۲۵)
ث- تدهین پای عیسی (۲۶: ۱-۱۳)
ج- دستگیری، محاکمات و مرگ عیسی (۲۶: ۱۴-۲۷: ۶۶)
VIII– رستاخیز و قیام عیسی (باب ۲۸)
برگرفته از کتاب دائرةالمعارف
دریافت لینک کوتاه این نوشته:
کپی شد! |