اعتقادات اشتباه

آموزۀ ذرّیت مار و نظر کتاب مقدس در مورد آن چیست؟

5/5 - (1 امتیاز)

آموزۀ ذرّیت مار و نظر کتاب مقدس در مورد آن چیست؟

آموزۀ ذرّیت مار باوری است که بر پایۀ تفسیر ضعیف کتاب مقدس و خرافات استوار است. این آموزه منبع اعتقادی اولیه برای کسانی است که می‌خواهند از آیه‌های کتاب مقدس برای توجیه تعصب نژادی استفاده کنند. آموزۀ ذرّیت مار با سایر باورهای اشتباه مانند نهضت هویت مسیحی و آموزۀ کِنایت همگام است و مانند بسیاری از اعتقادات اشتباه، مکانیسم دفاعی داخلی دارد. یعنی هرکس با آن مخالف باشد متهم می‌شود که پسر مار است. یکی از تأسف‌بارترین مشکلات آموزۀ ذرّیت مار این است که آنقدر بر تعصب خشک و تفسیر نادرست کتاب مقدس متکّی است که بحث منطقی با پیروان این آموزه را بسیار دشوار می‌سازد.

به بیان ساده، آموزۀ ذرّیت مار تعلیم می‌دهد که گناه حوا یک نافرمانی ساده نبود، بلکه تماس جنسی با مار بود، و اینکه قائن نتیجۀ این تماس بین حوا و شیطان بوده است. طبق این عقیده، نوادگان قائن، فرزندان شیطان هستند، و نژاد و گروهی که باورمندان به آموزۀ ذرّیت مار آنها را دوست نداشته باشند شامل فرزندان شیطان به شمار می‌آیند. این نظریه ریشه در باورهای خرافی دارد و به ویژه در میان برتری‌طلبان سفیدپوست و یهودستیزان محبوبیت دارد. کلیسای اتحاد (فرقه‌ای که توسط سان میونگ مون که یک رهبر مذهبی کره‌ای بود بنیان‌گذاری شد. م.) نیز از این نظریه حمایت می‌کند. انبیاء و معلمان دروغین مشهوری مانند آرنولد مورِی از نمازخانۀ شِپرد و ویلیام ماریون برانهام از این نظریه حمایت کردند. اگرچه وقتی یک نظریه به شکل نادرست بکار برده می‌شود لایق نقد نیست، اما وقتی چنین نظریه یا اندیشه‌ای با بکارگیری منطق، مردم را به ارتکاب گناه سوق می‌دهد، یقیناً بایستی آن را محکوم کرد. این فلسفه حاوی چنین تعلیمی است که برخی از نژادها یا مردم به شکلی عالمگیر شیطانی هستند که آموزۀ ذرّیت مار یکی از این فلسفه‌ها است.

کسانی که از نظریۀ ذرّیت مار حمایت می‌کنند، به بخش‌های زیادی از کتاب مقدس به عنوان دلیلی بر صحّت عقاید خود استناد می‌کنند. تقریباً بدون استثنا، این «دلایل» به همراه تفسیری هستند که کاملاً با زمینۀ متنی که اینگونه افراد اشاره می‌کنند همخوانی ندارد. به عنوان مثال، به آیه‌ای که در پیدایش ۱۳:۳ وجود دارد، اغلب با این ادعا استناد می‌شود که کلمه‌ای که در ترجمۀ انگلیسی کینگ جیمز کتاب مقدس «اغوا» ترجمه شده، در واقع به معنای «فریفته» است. هم زمینۀ متن و هم دانشمندان الاهیات با این تفسیر موافق نیستند. امثال ۲۰:۳۰ به شکلی استعاری خوردن و فساد جنسی را با هم مقایسه می‌کند. این مورد توسط کسی که باورمند به آموزۀ ذرّیت مار است با اغراق شدید در این تفسیر که سقوط بشر نتیجۀ یک رابطۀ جنسی بوده مطرح می‌شود. بخش دیگری که به آن اشاره می‌شود، مَثَل علف‌های هرز در متی فصل ۱۳ است. کسانی که به آموزۀ ذرّیت مار اعتقاد دارند، چنین تعلیم می‌دهند که توصیف عیسی از «فرزندان آن شریر» در این مَثَل، از دیدگاه زیست‌شناسی (یا بیولوژیکی) بیان شده است. در این مورد نیز، تنها کسانی که تلاش می‌کنند چنین باوری را به کتاب مقدس تحمیل کنند، می‌توانند به این مَثَل چنین نگاهی داشته باشند اما کسی که به طور طبیعی کتاب مقدس را مطالعه می‌کند هرگز چنین برداشتی از این متن نمی‌کند!

اینگونه برداشت‌های خارج از متن کتاب مقدس در ده‌ها قسمت کتاب مقدس وجود دارد که چنین نظریۀ نادرستی به این قسمت‌ها تحمیل شده و به غیر از کسانی که پیشاپیش نظریۀ ذرّیت مار را پذیرفته‌اند، دیگرِ خوانندگان کتاب مقدس چنین برداشتی از این متون ندارند. تنها در صورتی که این آیه‌ها را بخوانی و با خود بگویی: «اگر باور داشته باشم که آموزۀ ذرّیت مار صحّت دارد، پس این آیه به این معنی است که…» یک شخص می‌تواند از این فلسفۀ کاملاً نادرست حمایت کند. به همین دلیل، استدلال علیه ذرّیت مار می‌تواند امری دشوار باشد. کسانی که به این آموزه باور دارند، کتاب مقدس را با استفاده از نوعی «عینک ذرّیت مار» تفسیر می‌کنند و به نظر می‌آید آنان هیچ تفسیر دیگری را قبول ندارند و برایشان اهمیت ندارد که آیا تفسیری که می‌کنند با زمینۀ متن و تفسیر دانشمندان الاهیات همخوانی دارد یا خیر.

برخی سؤالات اساسی و تناقضات واضح در آموزۀ ذرّیت مار وجود دارد که در اینجا برای نشان دادن عدم حقانیت این آموزه به این سؤالات می‌پردازیم:

برای نمونه، غلاطیان ۲۸:۳ به وضوح بیان می‌کند که نژاد و جنسیت، هیچ تأثیری بر جایگاه ما نزد خدا ندارد. در دوم پطرس ۹:۳ چنین آمده که خدا می‌خواهد همه نجات یابند و توجه داشته باشید که در این آیه نمی‌گوید «همه به جز فرزندان قائن». در هیچ جای کتاب مقدس کسی به دلیل اینکه از نسل قائن بوده، محکوم نشده است. و هرگز در مورد چنین کسانی در نوشته‌های نویسندگان عهد جدید به ما هشدار داده نشده است. همچنین این سؤال پیش می‌آید که چگونه یا چرا چنین افراد فاسدی که فرزند شریر بوده‌اند، هنگام وقوع طوفان نوح، جان سالم به در برده‌اند؟ این آموزه چنین فرض می‌کند که گناه اولیه، نتیجۀ یک رابطۀ جنسی بوده، اما نمی‌تواند توضیح دهد که چرا در تمام قسمت‌های دیگر کتاب مقدس این جهان‌بینی وجود دارد که گناه اصلی نافرمانی بود و نه تمایلات جنسی. (این را نیز اینجانب به عنوان مترجم این مقاله و محقق کتاب مقدس اضافه کنم که اگر قائن در نتیجۀ آمیزش جنسی حوا و مار که نمادی از شیطان است به دنیا آمده، پس چرا در پیدایش ۱:۴ در وهلۀ اول اشاره می‌شود که آدم زن خود حوا را بشناخت و او باردار شده، قائن را زایید و در وهلۀ دوم اینکه چرا در ادامۀ این آیه حوا پس از زاییدن قائن گفت: «به یاری خداوند مردی را حاصل کردم!» و نه به یاری مار یا شیطان؟! و دقّت کنید که در اصل عبری کلمۀ خداوند در این آیه همان یهوه است و در ترجمۀ قدیمی چنین نوشته شده: «مردی را از یهوه حاصل نمودم»).

این فلسفه از این جهت که به دو اشکال اصلی و کلیدی منتهی می‌شود محکوم به شکست است. نژادپرستی در نهایت امری زشت و ناپسندیده است. اعتقاد به اینکه نژادهای خاصی هرگز نمی‌توانند نجات یابند، اثر مثبتی بر جوامع نخواهد داشت. تنها نتیجه‌ای که از چنین جهان‌بینی حاصل می‌شود تعصب خشک و پیش‌داوری نسبت به بعضی گروه‌های نژادی است. همچنین گرایشی وجود دارد که منتقدان آموزۀ ذرّیت مار را با نسبت دادن به فرقۀ «کِنایت‌ها» بدنام کنند. بویژه آرنولد مورِی یکی از کسانی است که در این سوءاستفاده دست دارد. خوشبختانه برای ما که ایمانداران مسیحی هستیم، خدا در کتاب مقدس منبعی در اختیار گذاشته که می‌تواند حقیقت را به ما نشان دهد. تنها کاری که باید بکنیم این است که با چشمانی بی‌طرف و باز آن را بخوانیم تا حکمت حقیقی را از آن کسب کنیم.

برگرفته از لینک: https://www.gotquestions.org/serpent-seed.html

ترجمۀ کشیش ورژ باباخانیان

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
ShieldPRO