سؤال ۵۲: آیا عیسی در ساعت ششم روز مصلوب شدنش بر روی صلیب بود (مرقس ۲۳:۱۵) یا در صحن کاخ پیلاتس (یوحنا ۱۴:۱۹)؟
سؤال ۵۲: آیا عیسی در ساعت ششم روز مصلوب شدنش بر روی صلیب بود (مرقس ۲۳:۱۵) یا در صحن کاخ پیلاتس (یوحنا ۱۴:۱۹)؟
پاسخ ساده به این سوال این است که نویسندگان انجیلهای همنظر (متی، مرقس و لوقا) از سیستم شمارش ساعاتی متفاوت با یوحنا استفاده کردهاند. نویسندگان همنظر از سیستم سنتی عبری استفاده میکردند، که در آن ساعتها از طلوع خورشید (که تقریباً ساعت ۶ صبح به وقت امروزی ما است) شمارهگذاری میشد، به طوری که مصلوب شدن حدود ساعت ۹ صبح، که بر اساس این سیستم ساعت سوم نامیده میشد.
از سوی دیگر، یوحنا از روز مدنی رومی استفاده میکرد. این سیستم روز را از نیمهشب تا نیمهشب محاسبه میکرد، دقیقاً همانطور که ما امروزه انجام میدهیم. پلینی بزرگتر (Natural History 2.77) و ماکروبیوس (Saturnalia 1.3) هر دو به این موضوع اشاره کردهاند. بنابراین، بر اساس سیستم رومی که یوحنا استفاده میکرد، محاکمۀ شبانۀ عیسی در ساعت ششم (۶ صبح) در مراحل پایانی خود بود، که در شمارش عبری مورد استفاده در متی، مرقس و لوقا ساعت اول بود. بین این زمان و مصلوب شدن، عیسی به شدت شلاق خورد و توسط سربازان در دارالحکومه بارها تمسخر و ضرب و شتم شد (مرقس ۱۶:۱۵-۲۰). خودِ مصلوب شدن در ساعت سوم به حساب عبری، که نهمین ساعت در سیستم رومی، یا ۹ صبح به وقت امروزی ما بود، رخ داد.
این تنها یک راهحل ساده برای فرار از یک مشکل نیست، بلکه دلایل کافی وجود دارد که باور کنیم یوحنا از سیستم رومی استفاده کرده است، حتی اگر او نیز به اندازۀ متی، مرقس و لوقا یهودی بوده باشد. انجیل یوحنا بعد از سه انجیل دیگر، حدود سال ۹۰ میلادی، زمانی که او در افسس زندگی میکرد، نوشته شد.
این شهر پایتخت استان رومی آسیا بود، بنابراین یوحنا به احتمال زیاد به استفاده از سیستم زمانی رومی عادت کرده بود. شواهد بیشتری از این موضوع در یوحنا ۱۹:۲۰ یافت میشود: «شامگاه همان روز، که نخستین روز هفته بود». این زمان عصر یکشنبه بود، که در تفکر عبری در واقع بخشی از روز دوم محسوب میشد، زیرا هر روز از غروب خورشید آغاز میشد.
(Archer 1994:363-364)
منبع مقاله:
ترجمۀ اِلما غریبیان
دریافت لینک کوتاه این نوشته:
کپی شد! |