کتاب مقدس

روش های مطالعه کتاب مقدس: روش زندگینامه ای

1/5 - (1 امتیاز)

در کتاب مقدس شرح حال زندگی مردان و زنان بسیاری بیان شده است. همچنین کتاب مقدس درباره ارتباط آنها با خدای محبت که خالق و آفریننده همه چیز می باشد، سخن گفته است. مطالعه زندگی این افراد می تواند برای ما بسیار مفید باشد. با توجه به نکات مثبت زندگی آنها، یاد می گیریم که باید چگونه زندگی کنیم و چه کارهایی را انجام دهیم. همچنین از نکات منفی و شکست های آنها می توانیم درسهای آموزنده بسیار فراگیریم و اشتباهات آنها را دوباره مرتکب نگردیم.

تعریف

در روش مطالعه زندگینامه ای در واقع سعی می کنید بفهمید که چه چیزهایی باعث موفقیت یا شکست زندگی روحانی یک شخص می گردد. در این روش، شما با زندگی شخصی و درونی افراد آشنا می گردید. برای این منظور باید یکی از شخصیتهای کتاب مقدس را انتخاب کنید و قسمتهایی را که در مورد زندگی او است، مطالعه نمایید. قسمت کاربردی مطالعه شما وقتی عملی می شود که با توجه به حقایقی که از کلام خدا فرا گرفته اید، زندگی خود را ارزیابی نمایید و از خدا بخواهید که به شما در تغییر خصوصیات منفی به خصوصیات مثبت، کمک نماید.

اهمیت اشخاص در کتاب مقدس

انسان ها برای خدا اهمیت و ارزش دارند، خدا آنها را به صورت و شباهت خود آفریده است و کتاب مقدس در واقع گزارش و بیان رفتار و ارتباط خدا با مردان و زنان متفاوت است. همچنین می بینیم که خدا چگونه خود را به انسانها و از طریق انسانها مکاشفه می نماید.

قسمت عمده عهد عتیق روایت است و داستان زندگی اشخاص بسیاری را بیان می کند. برای مثال تمام کتاب پیدایش حول شش شخصیت مهم می چرخد: آدم، نوح، ابراهیم، اسحق، یعقوب و یوسف. پولس رسول می گوید که داستان زندگی مردان و زنان بسیاری در عهد عتیق بیان شده تا برای ما نمونه باشند و بتوانیم درسهای مفید و با ارزشی از زندگی آنها فراگیریم. او می گوید: “زیرا همه چیزهایی که از قبل مکتوب شد، برای تعلیم ما نوشته شد تا به صبر وتسلی کتاب امیدوار باشیم” (رومیان 15: 4). همچنین می گوید: “و این همه بطور مثل به ایشان واقع شد و برای تنبیه ما مکتوب گردید که اواخر عالم به ما رسیده است.” (1قرنتیان 10: 11).

در کتاب مقدس در مورد بیش از 3000  نفر صحبت شده است. زمانی که شما این روش مطالعه را فراگیرید می توانید حقایق بسیاری را از کلام خدا در ارتباط با زندگی خود بیاموزید. در این روش مطالعه، به کتب و منابع زیر احتیاج دارید:

-کتاب مقدس پژوهشی

-آیه یاب کامل

-کتاب مقدس موضوعی

-لغت نامه کتاب مقدس یا دایره المعارف کتاب مقدس

نکاتی درباره این روش مطالعه

برای اینکه از این روش مطالعه بهترین استفاده را نمایید، لازم است که نکات زیر را به خاطر بسپارید:

1)در ابتدا شخصیتی را انتخاب کنید که مطالعه زندگی او آسان باشد.

شخصیتی که شرح زندگی او کوتاه است و مطالعه آن وقت زیادی نمی گیرد. مطالعه خود را با شخصیت هایی مانند مسیح، موسی یا ابراهیم آغاز نکنید بلکه با اشخاصی مانند اندریاس، برنابا و مریم، خواهر ایلعازر.

2)برای یک بررسی مفید و موثر لازم است که در طی مطالعه خود با شخصیت مورد نظر همراه شوید. افکار، احساسات، شرایط و عکس العمل های او را درک کنید. سعی کنید به مطالب و اتفاقات از دیدگاه او نگاه کنید، همانند او بشنوید. برای این کار لازم است وقت صرف کنید و بارها قسمت هایی را که مربوط به زندگی او می گردند، مطالعه کنید.

3)مواظب باشید در هنگام پیدا کردن مطالعه و آیات، اشخاصی را که دارای اسامی یکسانی می باشند، اشتباه نگیرید. باید مطمئن باشید آیاتی که می خوانید درباره همان شخصیتی است که می خواهید مطالعه کنید. برای مثال اسامی زیر در کتاب مقدس در ارتباط با افراد متفاوت بکار رفته است.

زکریا-برای 30 شخص مختلف

ناتان-20 نفر

یهودا-8 نفر

مریم-7 نفر

یعقوب-5 نفر

4)اسامی مختلفی را که برای یک فرد به کار رفته است، پیدا نمایید. از آنجایی که در کتاب مقدس زبان های عبری، آرامی و یونانی وجود دارد، نام بعضی از اشخاص در زبان های متفاوت تغییر می کند، برای مثال پطرس رسول به نام های پطرس، شمعون و کیفا نامیده شده است. دوستان دانیال نبی یعنی حننیا، میشائیل وعزریا بیشتر با نام های شدرک، میشک و عبدنغو معروف می باشند. گاهی اوقات نام یک فرد به دلیل عوض شدن خصوصیات و شخصیت او تغییر می کند، برای مثال یعقوب بعد از ملاقاتش با خدا در فنیئیل به”اسرائیل” تبدیل شد.

5)تا زمانی که تمام آیات کتاب مقدس را درباره زندگی یک شخص مطالعه نکرده اید به کتاب هایی که درباره زندگی او نوشته شده است مراجعه نکنید. ابتدا کار خود را انجام دهید، سپس کار خود را با سایرین مقایسه و ارزیابی کنید.

قدم هایی برای مطالعه زندگینامه ای

قدم اول: انتخاب یک شخصیت برای مطالعه

مطالعه خود را با انتخاب یک شخصیت شروع کنید که یا ضعفهایی داشته باشد که شما نیز دارید و یا نکات مثبتی داشته باشد که شما می خواهید آن خصوصیات مثبت را در زندگی خود پرورش دهید. شخصیتی را انتخاب نمایید که به شما کمک می کند، بیشتر شبیه مسیح گردید.

قدم دوم: فهرستی از آیات و قسمت هایی که مربوط به زندگی او می گردد، تهیه کنید.

برای این کار از منابع و کتبی که قبلاً ذکر گردید، استفاده نمایید. سعی کنید تمام آیاتی که مربوط به زندگی او می گردند، پیدا کنید. البته قادر نخواهید بود که تمام جزئیات زندگی او را بیابید، اما مطالب مهمی چون، تولد، وقایع مهم زندگی، سخنان دیگران درباره او، موفقیت ها، شکست ها و مرگ او رابررسی کنید.

همچنین لازم است از زمینه و شرایط تاریخی زندگی او آگاهی داشته باشید. برای مثال اگر شما دانیال نبی را مطالعه می کنید، باید زمینه تاریخی زندگی او یعنی اسارت بابل را نیز مطالعه نمایید. اگر زندگی پولس رسول را مطالعه کنید، باید سفرهای بشارتی او را نیز مطالعه نمایید.

قدم سوم: اولین برداشت های خود را بنویسید(اولین مطالعه)

تمام آیات را بخوانید و برداشت های خود را بنویسید. نکات مهمی را که در زندگی او مطالعه کردید، یادداشت کنید. در آخر فهرستی از مشکلات، سوالات و یا نکات مبهم را تهیه کنید.

قدم چهارم: ترتیب تاریخی(زمانی) وقایع زندگی او را بنویسید (دومین مطالعه)

یک بار دیگر تمام آیات را مطالعه کنید و وقایع زندگی او را بر اساس ترتیب زمانی یادداشت کنید. این کار به شما کمک می کند تا دیدگاه خوبی از زندگی او بدست آورید و بتوانید ارتباط وقایع مختلف زندگی او را با یکدیگر درک نمایید. در مورد اشخاصی که جزئیات اندکی از زندگی آنها بیان شده است، ترتیبی از وقایع بر اساس اطلاعاتی که دارید تهیه نمایید. برای مثال برای زندگی موسی یک تقسیم بندی شناخته شده عبارت است از:

-40 سال در دربار فرعون

-40 سال در بیابان همراه مدیان

-40 سال رهبری قوم در دوران سرگردانی

قدم پنجم: شناخت و درک بیشتر از فرد مورد مطالعه (سومین مطالعه)

برای بار سوم تمام آیات را بخوانید و سعی کنید پاسخ سوالاتی را که دارید، بیابید. در طرح سوال از آن شش ضمیر پرسشی استفاده کنید. این عمل باعث می گردد شناخت و درک بیشتری از شخصیت مورد نظر پیدا نمایید.

قدم ششم: تشخیص و تعیین خصوصیات شخص مورد مطالعه (چهارمین مطالعه)

در حین مطالعه مجدد آیات، خصوصیات مثبت و منفی او را یادداشت کنید. برای هر کدام از خصوصیات او محل آیه را نیز بنویسید.

قدم هفتم: ببینید زندگی شخص چقدر نشان دهنده سایر حقایق کلام خدا است.

زندگی شخص را مورد بررسی قرار دهید و بیبینید چقدر حقایق کلام خدا در زندگی او عملی شده و دیده می شود. برای مثال آیا این اصل کتاب مقدسی که:”آدمی هر آنچه بکارد همان را درو خواهد کرد” صدق می کند؟ دقت کنید که کلام خدا درباره خصوصیات اخلاقی که در او دیده می شود چه تعلیمی می دهد.

قدم هشتم: نتایج و درس هایی را که از زندگی او آموخته اید، بطور خلاصه یادداشت کنید.

در چند جمله درس های مهمی را که از زندگی او فرا گرفته اید، بنویسید. آیا لغتی وجود دارد که بتواند بیان کننده کل زندگی آن شخص باشد؟ برای مثال فروتنی، طمع، حسادت.

قدم نهم: تعیین کاربرد شخصی

برای اینکه حقایقی را که آموخته اید بتوانید در زندگی خود بکار برید و کاربرد شخصی داشته باشد، از روش مطالعه عبادتی استفاده کنید. علاوه بر اصولی که در روش عبادتی بیان شده است می توانید سوالات زیر را نیز از خود بپرسید:

– آیا جنبه ای از زندگی یا شخصیت خود را در زندگی فرد مورد مطالعه مشاهده می کنید؟

– آیا آن جنبه ها، ضعف های مرا آشکار می کند؟

– آیا آن جنبه ها، نقاط قوت مرا نشان می دهد؟

– چه قسمتی از زندگی او بیشتر مرا تحت تأثیر قرار  می دهد؟

– چه کاری می خواهم در ارتباط با آن انجام دهم؟

قدم دهم: انتقال دادن حقایق به دیگران

درس هایی را که آموخته اید بصورت عناوینی کوتاه یادداشت کنید تا بتوانید به راحتی آنها را بیاد آورید و با دیگران در میان بگذارید. از خود بپرسید: چگونه مطالبی را که از زندگی این شخصیت آموخته ام می توانم با ایماندار دیگری در میان بگذارم و به او کمک نمایم؟

منابعی برای مطالعه بیشتر

-All the Men of the Bible, by Herbert Lockyer (Zondervan)

-All the Women of the Bible, by Herbert Lockyer (Zondervan)

-All the Women of the Bible, by Edith Den

-Bible Characters by Alexander whyte (Zondervan)

-Her Name is Woman Book 1 and 2, by Alan Karssen, (Navpress)

-Making of a Men of God (on David), by Alan Redpath

-Mark these Men, by J. Sidlow Baxter (Zondervan)

-Meet Yourself in the Bible, by Roy Laurin (Moody)

-Robust in Faith, by J. Oswald sanders (Moody)

-Studies of Great Bible Men, by Henry Sell

نمونه ای از روش زندگی نامه ای

  • نام: استیفان
  • آیات مربوطه:

اعمال رسولان 6: 3؛ 8: 2؛ 11: 19؛ 22: 20

  • اولین برداشت ها:

استیفان یکی از مسیحیان هم دوره با رسولان بود که تأثیر فوق العاده بر کلیسا داشت. او با قوت درباره مسیح شهادت می داد و حاضر بود بخاطر ایمانش به پیشواز مرگ برود.

  • ترتیب تاریخی وقایع زندگی شخص مورد نظر:

الف: کلیسای اولیه او را بعنوان یک رهبر انتخاب می کند.

  • برای کمک و همکاری در حل یک اختلاف و نزاع (اعمال رسولان 6: 5)
  • به عنوان شخصی که ویژگی های روحانی دارد (اعمال رسولان 6: 3، 5، 8)

ب: خدمت وسیع گسترده ای داشت:

1-خدمت سفره ها (اعمال رسولان 6: 2، 5)

2-انجام معجزات (اعمال رسولان 6: 8)

3-با قدرت موعظه می کرد و تعلیم می داد (اعمال رسولان 6: 10)

پ: مورد جفا قرار گرفت:

  • یهودیان خارج از شهر اورشلیم با او مخالفت می کردند (اعمال رسولان 6: 9)

2-به او تهمت ناروا زدند (اعمال رسولان 6: 11)

3-او را دستگیر کرده و به نزد شورای سنهدرین بردند (اعمال رسولان 6: 12-14)

4- شاهدان دروغگو بر علیه او شهادت کذب دادند

5- او در دفاع از خود، استادانه از مرور وقایع عهد عتیق بهره جست (اعمال رسولان 7: 2-53)

6- درباره مسیح شهادت داد(اعمال رسولان 7: 55-56)

7- جمعیت از روی خشم فریاد برآورده و بر او حمله کردند(اعمال رسولان 7: 56-60)

ت: او حتی بعد از مرگش نیز خدمتی انجام داد، جفا باعث گردید که کلیسا متفرق شده و پیام انجیل به مناطق دیگر نیز برسد (اعمال رسولان 8: 2-4؛ 11: 19)

  • شناخت بیشتر فرد مورد نظر(پاسخ سوالات):

الف: چرا به عنوان یک رهبر انتخاب گردید؟ چون او:

– پر از روح القدس و حکمت بود(اعمال رسولان 6: 3)

– پر از ایمان و روح القدس بود (اعمال رسولان 6: 5)

– پر از فیض و قدرت خدا بود (اعمال رسولان 6: 8)

– کتاب مقدس را به خوبی می دانست (اعمال رسولان 7: 2-53)

ب: عکس العمل او در برابر اتهامات دروغی که براو وارد می کردند، چه بود؟

او آرامش خود را حفظ کرد و ساکت بود. فقط زمانی پاسخ داد که مستقیماً با کاهن اعظم صحبت می کرد.

پ: آیا زندگی او شباهتی به زندگی مسیح دارد؟

بله، به او تهمت دروغ زدند. او نسبت به جفاکنندگان خود با محبت و دلسوز بود. او را کشتند، اگر چه مستحق مرگ نبود.

ت: طرز برخورد او نسبت به دشمنانش که او را سنگسار می کردند، چه بود؟

آنها را بخشید و حتی دعا کرد که خدا گناه آنها را ببخشد.

ث: نتیجه و ثمره زندگی، خدمت و مرگ او چه بود؟

آنها نقشه خدا را انجام دادند، مرگ استیفان باعث گردید که شاگردان پراکنده شوند. در نتیجه پیام انجیل را به یهودیه، سامره و سایر نقاط خارج از فلسطین برسانند. در نتیجه اعمال رسولان 1: 8 عملی گردید. به علاوه مرگ او باعث گردید که در آینده به مسیح ایمان بیاورد.

  • تعیین ویژگی های شخص مورد نظر: کتاب اعمال رسولان:

– پر از روح القدس (6: 3، 5، 10)

– حکیم (6: 3، 10)

– با ایمان (6: 5)

– خدا از او استفاده کرد (6: 8)

– با استقامت (6: 10)

– مقدس(6: 15)

– آگاه و آشنا با کتاب مقدس (باب 7)

– جسور(7: 51-53)

– با شهامت و دلیر(7: 51-53)

– بخشنده (7: 60)

– مورد احترام دیگران (8: 20)

– در راه مسیح شهید شد (22: 20)

7) زندگی شخص مورد نظر چقدر نشان دهنده سایر حقایق کلام خدا است:

– حضور و آرامش روح القدس در هنگام بروز مشکلات و سختی ها (اعمال رسولان 7: 54-55؛ عبرانیان 13: 5-6)

– تهمت های دروغ و جفاها امکان دارد در زندگی ما پیش بیاید (اعمال رسولان 6: 11)

– اگر با خدا زندگی نماییم، فیض خدا همیشه همراه ما خواهد بود (اعمال رسولان 6: 10؛ 1قرنتیان 1: 27-31؛ 2قرنتیان 12: 9)

8) خلاصه ای از درسهایی که از زندگی او آموخته اید.

– ویژگی برجسته و چشمگیر استیفان، وفاداری کامل او به خداوند بود. او حاضر بود هر کاری را برای خداوند انجام دهد، حتی از جان خود نیز بگذرد.

– وفاداری او از این حقیقت آشکار می شود که او با خداوند راه می رفت (او پر از”روح القدس ، حکمت، ایمان، فیض و قوت خدا” بود). او نزد دیگران از شهادت خوبی برخوردار بود. استیفان با زندگی و مرگ خود به دیگران درباره مسیح، شهادت داد.

– استیفان مرد کلام خدا بود. او کاملاً از عهد عتیق آگاهی داشت. او ساعت های بسیاری را صرف مطالعه کلام خدا کرده بود.

9) کاربرد شخصی:

احتیاج دارم تبدیل به شخصی مانند استیفان گردم. شخصی که کلام خدا را به خوبی می داند و عیسی مسیح را عمیقاً می شناسد و قادر است به دیگران که درباره کلام خدا سوال دارند، پاسخ دهد. در نتیجه این مطالعه به خودم قول دادم که حداقل روزی 15 دقیقه وقت برای مشارکت بهتر و صمیمی تر با مسیح داشته باشم. همچنین تصمیم گرفته ام در هر هفته دو آیه را حفظ کنم تا بتوانم به سوالات دیگران پاسخ دهم.

10) انتقال حقایق به دیگران:

حقایقی که از این مطالعه می توانم به دیگران منتقل کنم:

– ضرورتِ داشتن یک رابطه شخصی با مسیح، تنها راهی که می توانیم مانند استیفان تبدیل به مردان و زنان خدا گردیم، داشتن دعای هر روزه است. استیفان یک رابطه پویا با عیسی مسیح داشت.

– ضرورت مطالعه هر روزه کلام خدا و حفظ کردن آن. اگر می خواهم مانند استیفان از کلام خدا آگاه باشم، لازم است وقتی را به مطالعه کلام خدا اختصاص دهم تا بتوانم به دیگران نیز تعلیم دهم.

-ضرورت داشتن شهامت و شجاعت در هنگام مشکلات و جفاها: احتیاج دارم که دعا کنم تا خدا به من و دیگران شهامت و دلیری عطا کند.

11) اشخاصی که می خواهم این حقایق را با آنها در میان بگذارم.

 

برگرفته از کتاب دائره المعارف کتاب مقدس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
ShieldPRO