اسلام سُنّی چیست؟
اسلام سُنّی چیست؟
اسلام سنی رایج ترین فرقۀ اسلامی در سرتاسر جهان است. اسلام، مانند ادیان دیگر، از یک سری عقاید و باورهای اصلی شکل گرفته است. گروه هایی که به این عقاید باور دارند حتی اگر در جزئیات با هم متفاوت باشند، همچنان مسلمان نامیده می شوند. فرقه ای که یک یا چند عقیدۀ اصلی را رد کند، شاید مدعی عنوان اسلام باشد اما شرعاً نمی تواند اسلامی در نظر گرفته شود. اسلام سنی رایج ترین فرقه اسلام است و بعد از آن، اسلام شیعه می باشد که جمعیت بسیار کمی را در جهان اسلام شامل می شود. برخی 90 درصد جمعیت مسلمانان جهان را سنی تخمین می زنند، در حالی که تخمین 75-80 درصدی محتمل تر است.
از آن جایی که اکثر مسلمانان جهان سنی هستند، این گروه فرقۀ اصلی اسلام در نظر گرفته می شود. عقاید مربوط به اسلام سنی بیشتر از هر عقیدۀ دیگری مورد بحث یا دفاع قرار گرفته است. تفاوت های مذاهبی مانند شیعه و احمدیه و شاخه هایی مانند صوفی و دروزی با اسلام سنی به راحتی قابل تشخیص می باشند. اما از آنجایی که اسلام شیعه دومین فرقۀ رایج در اسلام می باشد اغلب برای نشان دادن اختلافات سنی با دیگر گروه ها از آن استفاده می شود.
راه شیعه و سنی در نحوۀ برخورد آن ها با علی (داماد محمد) از هم جدا می شود. اسلام سنی معتقد است که مسلمانان باید توسط خلیفه رهبری شوند. خلیفه باید بر اساس شایستگی و موافقت عمومی (اجماع) انتخاب شود. به همین دلیل، اسلام سنی علی را خلیفۀ چهارم پس از ابوبکر، عمر بن خطاب و عثمان بن عفان می داند. اما شیعه به حاکمیت امام معتقد است، امام لقبی است که به علی به عنوان امام اول و فرزندان او داده می شود.
اسلام سنی بر اساس دیدگاهی که دارد، پیش نیاز رسمی برای رهبری در نظر نمی گیرد. کسانی که در مساجد سنی صحبت می کنند و تعلیم می دهند همان کسانی می باشند که از نظر مسلمانان سنی عالم می باشند. استفادۀ سنی ها از لقب امام برای رهبران روحانی، غیر رسمی است، مخصوصاً در مقایسه با کاربرد آن در اسلام شیعه. بر اساس عقیدۀ سنی، هر کسی که دعا و تعلیم را در دست می گیرد به عنوان امام عمل می کند.
اسلام سنی مانند دیگر اشکال اسلام، قرآن را کلام نهایی و خطاناپذیر الهی می داند. قرآن، بر خلاف کتاب مقدس، به شکل روایت و محاوره ای نیست. بلکه مجموعه ای از بیانات جداگانه ای می باشد که الله به محمد وحی کرده است. به همین دلیل، عقاید و اعمال اسلامی بیشتر ریشه در احادیث دارد. احادیث به سخنان و اعمال محمد گفته می شود که سینه به سینه منتقل شده اند و مانند کلام الهی دوم در نظر گرفته می شود. فرق اصلی بین اسلام شیعه و سنی، قبول یا رد صحت احادیث خاصی می باشد.
اسلام بر خلاف ادیان دیگر بین حوزۀ سیاسی، نظامی، قضایی و دینی یا تفاوت کمی قائل می شود یا اصلا فرقی بین آن ها نمی گذارد. قانون اسلامی یا شریعت، در همۀ ابعاد زندگی و جامعه اعمال می شود. در نتیجه، کاربردهای مختلف سنّت های شفاهی؛ دانشی به نام فقه و ایجاد و توسعۀ مکاتب مختلف احکام اسلامی منجر شده است. در اسلام سنی، چهار مکتب حنفی، مالکی، شافعی و حنبلی برای تفسیر احکام اسلامی وجود دارد. هر یک از این مکاتب تعادل متفاوتی بین قرآن، حدیث و بیانات محققان دینی برای تعریف زندگی روزانه مردم دارند.
وقتی صحبت از رابطه اسلام با تروریسم می شود تفسیرهای مختلف احکام اسلامی، اهمیت پیدا می کنند. همان طوری که انتظار می رود هر یک از این گروه ها به شاخه های کوچک تری تقسیم می شود. اکثر آن چه دنیا از آن با نام تروریسم اسلامی یاد می کند به شاخه ای از اسلام به نام سلفی مرتبط می شود که زیر مجموعۀ وهابی می باشد که خود آن زیرمجموعۀ حنبلی است. اقلیت سلفی ها به استفاده از خشونت برای رسیدن به اهداف خود معتقدند. داعش، القاعده و بوکوحرام همگی در ارتباط با این شاخۀ اسلامی هستند. اکثریت مسلمانان سنی با این عاملان افراطی تروریستی هیچ نوع ارتباط عقیدتی ندارند.
برگرفته از وب سایت: www.gotquestions.org
دریافت لینک کوتاه این نوشته:
کپی شد! |