معرفی عهد جدید: رسالات زندان- رسالۀ کولسیان (فصل شانزدهم)
معرفی عهد جدید
رسالۀ کولسیان
زمینه
کولسیان و افسسیان دو رسالۀ توأم هستند. در واقع به قدری به یکدیگر شباهت دارند که عدهای که افسسیان را اثر پولس نمیدانند معتقدند که افسسیان همان رسالۀ کولسیان با بعضی اضافات است. شهر کولسی در ساحل آسیای صغیر مشرف بر درۀ رود لیکوس نزدیک شهرهای هیراپولیس و لاودیکیه قرار داشت. در زمان جنگهای ایران در قرن پنجم قبل از میلاد، شهر کولسی دارای اهمیت زیادی بود ولی به تدریج که شهرهای هیراپولیس و لاودکیه وسعت پیدا کردند، از رونق تجارتی در آن کاسته شد. شهر کولسی در زمان پولس در حال انحطاط بود ولی نسبتاً شهر بزرگی بود.
پولس احتمالاً به کولسی و شهرهای اطراف آن مسافرت نکرده بود زیرا میگوید آنها صورت او را در جسم ندیدهاند (کولسیان ۱:۲). وقتی انجیل به این شهر رسید که پولس در آسیای صغیر بود و در این موقع احتمالاً به وسیلۀ تیموتائوس و اپفراس (۷:۱) که در حال مسافرت انجیل را موعظه میکردند، کلام خدا به این شهر رسانیده شد در حالی که پولس در افسس موعظه میکرد.
بدعت یا تعلیم غلطی که در کولسی وجود داشت و باعث نوشته شدن این رساله گردید عبارت بود از انحطاط محلی که بر اثر موقعیت خاص این شهر به وجود آمده بود. کولسی بر سر راه تجارتی شرق قرار داشت و از طریق آن مذاهب شرقی و همچنین کالاهای مشرق زمین به روم انتقال مییافت. کولسیان از امتهای فریجیه بودند (۲۷:۱) که مذهب قبلی آنها بسیار احساساتی و عرفانی بود. آنها مایل بودند از خدا لبریز گردند و وقتی معلمینی آمدند که ادعای شناسایی عمیق خدا را داشتند، آنها شیفتۀ این تعالیم گردیدند. از جملۀ این تعالیم عبارت بود از فروتن ساختن خود احتمالاً از طریق ریاضت (۱۸:۲و۲۰و۲۱)، پرستش فرشتگان احتمالاً به عنوان میانجی بین خدا و انسان (۱۸:۲)، خوددداری از بعضی خوراکها و نوشیدنیها و نگهداری جشنها و روزهای مخصوص (۱۶:۲)، احتمال دارد که در این تعالیم غلط آثاری از سنت غلط یهود وجود داشته که بر اثر تماس با یهودیان ساکن آسیای صغیر اخذ شده بود. اشارات پولس به حفظ رسوم (۱۱:۲) و ذکر این نکته که تشریفات و جشنها سایۀ چیزهای آینده است (۱۷:۲) بیشتر منعکسکنندۀ عقاید یهودیان است تا بتپرستان. بدین طریق بدعت کولسیان مانند بدعت غلاطیان بود با این تفاوت که مربوط به شخصیت مسیح بود در حالی که بدعت غلاطیان مربوط بود به نجات به وسیلۀ فیض در مقابل نجات به وسیلۀ اعمال شریعت.
برای جواب به این بدعت از استدلالات و مباحثات طولانی استفاده نمیشود بلکه شخصیت واقعی مسیح عرضه میگردد. پولس این نکته را روشن میسازد که در مقام مقایسه با عظمت و بزرگی مسیح، تمام فلسفهها و قدرتهای روحانی و رسوم و سنّتها و ریاضتها در سطح پایین قرار دارند.
محتوا
قسمت برجستۀ رساله کولسیان ۱۴:۱-۲۲ است که در آن «مسیح شناسی» پولس بیان شده است. نکتۀ جالب این است که این قسمت جداگانه نیست بلکه بخشی است از دعایی که پولس در ۹:۱ شروع میکند. بعد از ذکر جملۀ «ملکوت پسر محبت خود» در ۱۳:۱ تشریح پولس در مورد مسیح آغاز میگردد که میتوان آن را فقط به خدا نسبت داد و آن را در این کلمات خلاصه میکند: «در وی از جهت جسم تمامی پری الوهیت ساکن است»(۹:۲). در خلقت و در نجات و در کلیسا و در زندگی شخصی، مسیح باید برتر از هر چیز باشد.
در تعالیم کولسیان موضوع نجات بسیار مهم است. انسان در مسیح آمرزش گناهان دارد (۱۴:۱۱). به وسیلأ خون صلیب مسیح با خدا آشتی داده شده است (۲۰:۱و۲۲) آن اسارتی که بر اثر احکام شریعت برای بشر وجود داشت به وسیلۀ صلیب از بین رفت (۱۴:۲). به علاوه کولسیان تعلیم میدهد که مرگ و رستاخیز مسیح باید در زندگی ما چه تأثیری داشته باشد: «چون که با مسیح…مردید چگونه است که…بر شما فرائض نهاده میشود؟…پس چون با مسیح برخیزانیده شدید، آنچه را که در بالا است بطلبید در آنجایی که مسیح است به دست راست خدا نشسته» (۲۰:۲و۱:۳).
فهرست مطالب
کولسیان: مسیح برتر از همه چیز
قسمت اول- سلام ۱:۱و۲
قسمت دوم- مسیح در روابط شخصی برتر است ۳:۱-۷:۲
در تماسهای شخصی ۳:۱-۸
در معرفی شخصی ۹:۱-۲۳
در هدف شخصی ۲۴:۱-۷:۲
قسمت سوم- مسیح در تعالیم برتر است ۸ ۲-۴:۳
فلسفۀ غلط در مقابل مسیح ۸:۲-۱۵
عبادت غلط در مقابل مسیح ۱۶:۲-۱۹
ریاضت غلط در مقابل مسیح ۲۰:۲-۴:۳
قسمت چهارم- مسیح در اخلاق برتر است ۵:۳-۶:۴
از نظر منفی: «ترک کنید» ۵:۳-۱۱
از نظر مثبت: «بپوشید» ۱۲:۲-۱۷
در روابط خانوادگی ۱۸:۳-۱:۴
در کلّیات ۲:۴-۶
قسمت پنجم- خاتمه و سلامهای شخصی ۷:۴-۱۸
ارزیابی
رسالۀ کولسیان برای خنثی کردن سخنان بیاساس متفکران فاسدالاخلاقی نوشته شده، که تعالیمی در مورد معرفت نهانی و کلام حکمت و رمز میدادند و از طریق فلسفههای کاذب سعی میکردند مسیح را بیارزش سازند. پولس نشان میدهد که مسیح صورت خدای نادیده است (۱۵:۱) و در او تمامی خزاین حکمت و علم مخفی است (۳:۲). به علاوه وظایف اخلاقی در زندگی مسیحی ارتباط کامل با معیارهای فکری دارند. «در آنچه بالا است تفکر کنید نه در آنچه بر زمین است» (۲:۳). قسمت عملی رساله که بعد از این آیات آمده است (۵:۳-۶:۴) با کلمۀ «پس» به قسمت قبل مربوط شده و بدین طریق ارتباط دانستن با رفتار از طریق اراده روشن میگردد. پولس رسول به دنبال تئوریهای باطل نبود. از نظر او انجیل دارای نتایج مشخص اخلاقی بود.
برگرفته از کتاب معرفی عهدجدید (انتشارات حیات ابدی)
نوشتۀ مریل سی تنی
ترجمۀ ط. میکائیلیان
دریافت لینک کوتاه این نوشته:
کپی شد! |